sobota, 9 kwietnia 2016
Muffiny z ricottą i pomarańczą
Składniki:
- 125g sera ricotta
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka z całej pomarańczy
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. W misce miksujemy maślankę z olejem, jajkiem, olejkiem, sokiem z pomarańczy i ricottą.
2. Do mokrych składników dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i imbirem.
3. Na końcu do ciasta wrzucamy startą skórkę oraz skórkę kandyzowaną, mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min.
Inspiracja:grunttoprzepis
- 125g sera ricotta
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka z całej pomarańczy
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. W misce miksujemy maślankę z olejem, jajkiem, olejkiem, sokiem z pomarańczy i ricottą.
2. Do mokrych składników dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i imbirem.
3. Na końcu do ciasta wrzucamy startą skórkę oraz skórkę kandyzowaną, mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min.
Inspiracja:grunttoprzepis
Etykiety:
Muffiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Cudowne muffiny, uwielbiam wypieki z ricottą :)
Prześlij komentarz