poniedziałek, 4 lipca 2011

Dżem brzoskwiniowo-pomarańczowy

Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 2 pomarańcza
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 kg cukru

Sposób przygotowania:
1. Brzoskwinie wkładamy do wrzątka na 1 min, następnie przelewamy je zimną wodą. Obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Wkładamy je do rondla wraz z obranymi i pokrojonymi pomarańczami. Zalewamy sokiem z cytryny i 1/2 szklanki wody. Gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną.
2. Dodajemy cukier i gotujemy, aż powstanie gęsta masa, ok. 30 min.
3. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy i kładziemy słoiki na zakrętce (można również słoiki zagotować w garnku).

4 komentarze:

zauberi pisze...

ale ten dżem musi być dobry! Pozdrawiam

kuchennefascynacje pisze...

Musi być smaczny, przepis zapisuję mam nadzieje,że nie braknie mi czasu żeby zrobić :)

Panna Malwinna pisze...

połączenie jak dla mnie świetne;)

Marianna Hall pisze...

Dżemy własnej roboty to jest to :) A jeszcze z takich owoców, to aż się prosi żeby spróbować :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne