poniedziałek, 4 lipca 2011
Dżem brzoskwiniowo-pomarańczowy
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 2 pomarańcza
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 kg cukru
Sposób przygotowania:
1. Brzoskwinie wkładamy do wrzątka na 1 min, następnie przelewamy je zimną wodą. Obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Wkładamy je do rondla wraz z obranymi i pokrojonymi pomarańczami. Zalewamy sokiem z cytryny i 1/2 szklanki wody. Gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną.
2. Dodajemy cukier i gotujemy, aż powstanie gęsta masa, ok. 30 min.
3. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy i kładziemy słoiki na zakrętce (można również słoiki zagotować w garnku).
- 1 kg brzoskwiń
- 2 pomarańcza
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 kg cukru
Sposób przygotowania:
1. Brzoskwinie wkładamy do wrzątka na 1 min, następnie przelewamy je zimną wodą. Obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Wkładamy je do rondla wraz z obranymi i pokrojonymi pomarańczami. Zalewamy sokiem z cytryny i 1/2 szklanki wody. Gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną.
2. Dodajemy cukier i gotujemy, aż powstanie gęsta masa, ok. 30 min.
3. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy i kładziemy słoiki na zakrętce (można również słoiki zagotować w garnku).
Etykiety:
Przetwory
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
ale ten dżem musi być dobry! Pozdrawiam
Musi być smaczny, przepis zapisuję mam nadzieje,że nie braknie mi czasu żeby zrobić :)
połączenie jak dla mnie świetne;)
Dżemy własnej roboty to jest to :) A jeszcze z takich owoców, to aż się prosi żeby spróbować :)
Prześlij komentarz