wtorek, 24 lutego 2015
Szarlotka jabłkowo-gruszkowa na cieście jaglanym
Składniki:
*na ciasto
- 100g cukru pudru
- 350g mąki jaglanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 duże żółtka
- 150g masła
*na nadzienie
- 1 kg obranych jabłek
- 1 kg obranych gruszek
- 100g suszonej żurawiny
- sok z 1 cytryny
- 1 kisiel cytrynowy w proszku
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę, cukier puder i sól, następnie dodajemy pokrojone masło, rozcieramy palcami, aby powstała konsystencja kruszonki. Na końcu łączymy z żółtkami i szybko zagniatamy ciasto (jeśli nie chce się zagnieść można ewentualnie dodać jeszcze jedno żółtko). Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Obrane jabłka i gruszki kroimy w kostkę, zalewamy sokiem z cytryny i smażymy do momentu, aż część będzie się rozpadać, studzimy. Następnie dodajemy kisiel, żurawinę, cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
3. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, 1/4 część wkładamy z powrotem, a pozostałym ciastem wylepiamy średnią torownicę lub kwadratową formę (również boki), nakłuwamy widelcem, przykrywamy arkuszem foli aluminiowej i obciążamy ryżem albo grochem. Ciasto zapiekamy ok. 30 min. w 200 stopniach. Po tym czasie delikatnie wyciągamy folie z obciążeniem. Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowane owoce, wierzch posypujemy kawałeczkami ciasta odłożonego do lodówki i ponownie wkładamy do piekarnika, na ok. 60 min., w 180 stopniach.
4. Gotowe ciasto dokładnie studzimy, można posypać cukrem pudrem i delikatnie kroimy, gdyż szarlotka jest bardzo krucha.
Inspiracja: Smacznapyza
*na ciasto
- 100g cukru pudru
- 350g mąki jaglanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 duże żółtka
- 150g masła
*na nadzienie
- 1 kg obranych jabłek
- 1 kg obranych gruszek
- 100g suszonej żurawiny
- sok z 1 cytryny
- 1 kisiel cytrynowy w proszku
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę, cukier puder i sól, następnie dodajemy pokrojone masło, rozcieramy palcami, aby powstała konsystencja kruszonki. Na końcu łączymy z żółtkami i szybko zagniatamy ciasto (jeśli nie chce się zagnieść można ewentualnie dodać jeszcze jedno żółtko). Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Obrane jabłka i gruszki kroimy w kostkę, zalewamy sokiem z cytryny i smażymy do momentu, aż część będzie się rozpadać, studzimy. Następnie dodajemy kisiel, żurawinę, cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
3. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, 1/4 część wkładamy z powrotem, a pozostałym ciastem wylepiamy średnią torownicę lub kwadratową formę (również boki), nakłuwamy widelcem, przykrywamy arkuszem foli aluminiowej i obciążamy ryżem albo grochem. Ciasto zapiekamy ok. 30 min. w 200 stopniach. Po tym czasie delikatnie wyciągamy folie z obciążeniem. Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowane owoce, wierzch posypujemy kawałeczkami ciasta odłożonego do lodówki i ponownie wkładamy do piekarnika, na ok. 60 min., w 180 stopniach.
4. Gotowe ciasto dokładnie studzimy, można posypać cukrem pudrem i delikatnie kroimy, gdyż szarlotka jest bardzo krucha.
Inspiracja: Smacznapyza
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Boska, muszę ją przetestować :)
Prześlij komentarz