piątek, 24 kwietnia 2015
Łopatka z suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą
Składniki:
- ok. 1kg łopatki bez kości
- 200g świeżego szpinaku
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- ok. 150g sera feta
- 2 opakowania szynki parmeńskiej w plastrach
- 3 ząbki czosnku
- 3 szalotki
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pomidory drobno kroimy, czosnek siekamy i całość podsmażamy na oleju, następnie dodajemy umyty szpinak i smażymy, aż zmięknie i wyparuje nadmiar płynu, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Umyty i osuszony kawałek łopatki kroimy wzdłuż na roladę, by powstał płaski płat (ja podzieliłam mięso na dwie roladki), oprószamy solą i pieprzem.
3. Farsz szpinakowy wykładamy na płat mięsa, posypujemy pokruszonym serem i ciasno zawijamy roladę.
4. Roladę owijamy plastrami szynki parmeńskiej, tak by lekko nachodziły na siebie (jeśli mamy trudność ze zawinięciem rolady, można pomóc sobie przy użyciu wykałaczek, pamiętając, by po upieczeniu je wyciągnąć).
5. Roladę podsmażamy na oleju, aż się zezłoci, a plastry szynki ze sobą skleją. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, obok układamy obrane i pokrojone na połówki szalotki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na 30 min., po tym czasie jeśli mięso nie puści soku podlewamy odrobiną wody i pieczemy jeszcze ok. 1 godz., aż rolada będzie miękka. W trakcie pieczenia kilkakrotnie zbieramy sos i polewamy mięso, aby się zbyt nie wysuszyło.
6. Po upieczeniu roladę odkładamy na kilka minut, następnie kroimy w plasterki.
- ok. 1kg łopatki bez kości
- 200g świeżego szpinaku
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- ok. 150g sera feta
- 2 opakowania szynki parmeńskiej w plastrach
- 3 ząbki czosnku
- 3 szalotki
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pomidory drobno kroimy, czosnek siekamy i całość podsmażamy na oleju, następnie dodajemy umyty szpinak i smażymy, aż zmięknie i wyparuje nadmiar płynu, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Umyty i osuszony kawałek łopatki kroimy wzdłuż na roladę, by powstał płaski płat (ja podzieliłam mięso na dwie roladki), oprószamy solą i pieprzem.
3. Farsz szpinakowy wykładamy na płat mięsa, posypujemy pokruszonym serem i ciasno zawijamy roladę.
4. Roladę owijamy plastrami szynki parmeńskiej, tak by lekko nachodziły na siebie (jeśli mamy trudność ze zawinięciem rolady, można pomóc sobie przy użyciu wykałaczek, pamiętając, by po upieczeniu je wyciągnąć).
5. Roladę podsmażamy na oleju, aż się zezłoci, a plastry szynki ze sobą skleją. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, obok układamy obrane i pokrojone na połówki szalotki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na 30 min., po tym czasie jeśli mięso nie puści soku podlewamy odrobiną wody i pieczemy jeszcze ok. 1 godz., aż rolada będzie miękka. W trakcie pieczenia kilkakrotnie zbieramy sos i polewamy mięso, aby się zbyt nie wysuszyło.
6. Po upieczeniu roladę odkładamy na kilka minut, następnie kroimy w plasterki.
Etykiety:
Dania z wołowiny i wieprzowiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz