środa, 22 kwietnia 2015
Ciasto wiśniowa pokusa
Składniki:
*na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 żółtek
- 1,5 kostki masła
*na bezę
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- płatki migdałowe
*na galaretkę wiśniową
- 1 słoik kompotu wiśniowego
- 2 galaretki wiśniowe
*na masę śmietanową
- 0,5 litra śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy (będzie lekko klejące). Połową ciasta wylepiamy formę (o wymiarach ok. 25x35cm), wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na ok. 30 min.
2. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Blaszkę o takich samych wymiarach jak wcześniej wykładamy papierem i wylepiamy pozostałym ciastem, następnie smarujemy ubitą pianą z białek, posypujemy płatkami migdałowymi. Całość zapiekamy ok. 40 min. w 180 stopniach, aż beza będzie krucha.
3. Galaretki przygotowujemy używając 2 szklanki wody i 1 szklankę soku wiśniowego (kompotu). Odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Na wystudzony i pozbawiony papieru pierwszy blat ciasta wykładamy odsączone wiśnie z kompotu, zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
5. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i lekko przestudzoną, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie miksujemy, by nie było grudek.
6. Na galaretkę wykładamy masę śmietanową, a na sam wierzch wystudzony blat ciasta z bezą (robimy to bardzo delikatnie, gdyż beza jest bardzo krucha). Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Inspiracja: mniam-mniam
*na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 żółtek
- 1,5 kostki masła
*na bezę
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- płatki migdałowe
*na galaretkę wiśniową
- 1 słoik kompotu wiśniowego
- 2 galaretki wiśniowe
*na masę śmietanową
- 0,5 litra śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy (będzie lekko klejące). Połową ciasta wylepiamy formę (o wymiarach ok. 25x35cm), wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na ok. 30 min.
2. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Blaszkę o takich samych wymiarach jak wcześniej wykładamy papierem i wylepiamy pozostałym ciastem, następnie smarujemy ubitą pianą z białek, posypujemy płatkami migdałowymi. Całość zapiekamy ok. 40 min. w 180 stopniach, aż beza będzie krucha.
3. Galaretki przygotowujemy używając 2 szklanki wody i 1 szklankę soku wiśniowego (kompotu). Odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Na wystudzony i pozbawiony papieru pierwszy blat ciasta wykładamy odsączone wiśnie z kompotu, zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
5. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i lekko przestudzoną, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie miksujemy, by nie było grudek.
6. Na galaretkę wykładamy masę śmietanową, a na sam wierzch wystudzony blat ciasta z bezą (robimy to bardzo delikatnie, gdyż beza jest bardzo krucha). Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Inspiracja: mniam-mniam
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
oj zjadłabym sobie kawalek tego ciasta
na sezon letni u mnie czeka takie ciacho :) pozdrawiam
swietny przepis, wyglada na bardzo smaczne ciasto, bede musiałą go wypróbować :)
Prześlij komentarz