niedziela, 22 lutego 2015
Chleb orzechowy
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g mąki żytniej
- 100g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka soli
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
- ok. 350ml wody w temp. pokojowej
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulkę i odkładamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
2. Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy na stolnicę, przez chwilę wyrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przekładamy do formy (ok. 30x11cm) wysmarowanej masłem, odkładamy w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie ciasto smarujemy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 15 min. zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy 30 min.
4. Chleb wyciągamy z formy, smarujemy wodą i studzimy na kratce w wyłączonym piekarniku.
Inspiracja:aronia-wiemcojem
- 250g mąki pszennej
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g mąki żytniej
- 100g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka soli
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
- ok. 350ml wody w temp. pokojowej
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulkę i odkładamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
2. Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy na stolnicę, przez chwilę wyrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przekładamy do formy (ok. 30x11cm) wysmarowanej masłem, odkładamy w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie ciasto smarujemy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 15 min. zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy 30 min.
4. Chleb wyciągamy z formy, smarujemy wodą i studzimy na kratce w wyłączonym piekarniku.
Inspiracja:aronia-wiemcojem
Etykiety:
Pieczywo
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz