czwartek, 26 lutego 2015
Krem z pieczonych jabłek
Składniki:
- 5 dużych jabłek
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sok z połowy cytryny
- kilka goździków
- suszony tymianek
- uprażone płatki migdałowe
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jabłka kroimy w ćwiartki, wydrążamy środek. Seler i pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa i owoce przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem, goździkami i tymiankiem.
2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy ok. 40 min., aż wszystkie składniki będą miękkie.
3. Następnie przekładamy do garnka, pozbywając się goździków, zalewamy bulionem, dodajemy imbir, chwilę gotujemy, na końcu miksujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dolać trochę wody. Przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
4. Podajemy z uprażonymi płatkami migdałowymi, ewentualnie z dodatkiem suszonych jabłek.
Inspiracja:kuchniawformie
- 5 dużych jabłek
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sok z połowy cytryny
- kilka goździków
- suszony tymianek
- uprażone płatki migdałowe
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jabłka kroimy w ćwiartki, wydrążamy środek. Seler i pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa i owoce przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem, goździkami i tymiankiem.
2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy ok. 40 min., aż wszystkie składniki będą miękkie.
3. Następnie przekładamy do garnka, pozbywając się goździków, zalewamy bulionem, dodajemy imbir, chwilę gotujemy, na końcu miksujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dolać trochę wody. Przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
4. Podajemy z uprażonymi płatkami migdałowymi, ewentualnie z dodatkiem suszonych jabłek.
Inspiracja:kuchniawformie
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz