sobota, 28 lutego 2015
Kluski z tuńczykiem i ricottą w sosie groszkowym
Składniki:
*na ciasto
- 1kg obranych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
*na farsz
- 250g sera ricotta
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- 1 mała puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- sól i pieprz
*na sos
- 1 por
- 450g mrożonego groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i por, następnie dodajemy wcześniej odmrożony groszek ( można kilka łyżek odłożyć do dekoracji), zalewamy ok. 1 szklanką wody i gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy, przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem (jeśli sos jest za gęsty można dolać więcej wody).
2. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotowe rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę, studzimy. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajko, dokładnie wyrabiamy ręką.
3. Ser dokładnie mieszamy z odsączonym tuńczykiem i pokrojonymi pomidorami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Na dłoni formujemy niewielki placuszek z ziemniaczanego ciasta, na środku kładziemy łyżeczkę farszu, zawijamy i formujemy kulki.
5. Kluski gotujemy we wrzątku, gdy wypłyną na wierzch zostawiamy jeszcze na palniku przez ok. 3-4 min. Gotowe wyciągamy z wody, podajemy z wcześniej przygotowanym sosem z zielonego groszku.
*na ciasto
- 1kg obranych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
*na farsz
- 250g sera ricotta
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- 1 mała puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- sól i pieprz
*na sos
- 1 por
- 450g mrożonego groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i por, następnie dodajemy wcześniej odmrożony groszek ( można kilka łyżek odłożyć do dekoracji), zalewamy ok. 1 szklanką wody i gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy, przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem (jeśli sos jest za gęsty można dolać więcej wody).
2. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotowe rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę, studzimy. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajko, dokładnie wyrabiamy ręką.
3. Ser dokładnie mieszamy z odsączonym tuńczykiem i pokrojonymi pomidorami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Na dłoni formujemy niewielki placuszek z ziemniaczanego ciasta, na środku kładziemy łyżeczkę farszu, zawijamy i formujemy kulki.
5. Kluski gotujemy we wrzątku, gdy wypłyną na wierzch zostawiamy jeszcze na palniku przez ok. 3-4 min. Gotowe wyciągamy z wody, podajemy z wcześniej przygotowanym sosem z zielonego groszku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Pysznie wyglądają takie kluseczki:)
świetnie wyglądają, pycha:)
Prześlij komentarz