piątek, 10 stycznia 2014

Placki z kaszy gryczanej

Składniki:
- 1 jajko
- 100g kaszy gryczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
*dodatkowo
- 1 mały gęsty jogurt naturalny
- 3 ogórki kiszone lub korniszony
- 150g wędzonego łososia

Sposób przygotowania
1. Kaszę gotujemy na sypko, gotową odcedzamy i studzimy. Gdy wystygnie dodajemy do niej jajko, mąkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
2. Z masy gryczanej w dłoni formujemy małe placuszki i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Gotowe przekładamy na talerze, podajemy z jogurtem, ogórkami i łososiem.

3 komentarze:

Kasia pisze...

Brzmi to wszystko bardzo smakowicie, miło byłoby dostać teraz taki obiad :)

ADA pisze...

Zaraz zabieram się za zrobienie tych placków

Anonimowy pisze...

Dodałam szpinak do kaszy.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne