środa, 8 stycznia 2014
Ciasto orzechowo-kawowe
Składniki:
*na ciasto
- 8 jajek
- 25dag cukru
- 20dag zmielonych orzechów laskowych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na krem
- 300ml mleka
- 1 op. budyniu toffi
- 2 łyżki kawy instant
- 10dag masła
- 15dag cukru
- 1 kieliszek likieru kawowego
*na poncz
- 1/2 szklanki mocnego naparu kawy
- 1 kieliszek likieru kawowego
*dodatkowo
- 1 słoik kwaśnego dżemu
- orzechy włoskie do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy z 1/3 cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru, dodajemy orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy, na końcu mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.
2. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 50 min. w 180 stopniach.
3. Budyń gotujemy przy użyciu 300ml mleka, gotowy studzimy. Masło miksujemy z kawą instant i cukrem, stopniowo dodajemy budyń oraz likier.
4. Biszkopt kroimy na trzy części, każdy blat skrapiamy ponczem przygotowanym z kawy i likieru.
5. Pierwszy blat smarujemy dżemem, kładziemy drugi blat, który smarujemy 1/2 kremu, przykrywamy ostatnią częścią ciasta i wykładamy resztę kremu, wyrównujemy. Ozdabiamy orzechami i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
*na ciasto
- 8 jajek
- 25dag cukru
- 20dag zmielonych orzechów laskowych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na krem
- 300ml mleka
- 1 op. budyniu toffi
- 2 łyżki kawy instant
- 10dag masła
- 15dag cukru
- 1 kieliszek likieru kawowego
*na poncz
- 1/2 szklanki mocnego naparu kawy
- 1 kieliszek likieru kawowego
*dodatkowo
- 1 słoik kwaśnego dżemu
- orzechy włoskie do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy z 1/3 cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru, dodajemy orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy, na końcu mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.
2. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 50 min. w 180 stopniach.
3. Budyń gotujemy przy użyciu 300ml mleka, gotowy studzimy. Masło miksujemy z kawą instant i cukrem, stopniowo dodajemy budyń oraz likier.
4. Biszkopt kroimy na trzy części, każdy blat skrapiamy ponczem przygotowanym z kawy i likieru.
5. Pierwszy blat smarujemy dżemem, kładziemy drugi blat, który smarujemy 1/2 kremu, przykrywamy ostatnią częścią ciasta i wykładamy resztę kremu, wyrównujemy. Ozdabiamy orzechami i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
na jak dużą blaszkę jest przepis?:)
Ten krem kawowo- toffi do mnie przemawia, bardzo :)
Alez apetyczne to ciacho ,pozdrawiam.
Użyłam blaszki o wymiarach ok. 30x25.
Prześlij komentarz