niedziela, 12 stycznia 2014
Prowansalskie chlebki z oliwkami
Składniki:
- 550g mąki pszennej
- 7g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 350ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek (użyłam Oliwa z oliwek extra vergine Pietro Coricelli http://www.hurtownia-oliwy.pl/)
*dodatkowo
- zielone oliwki (użyłam firmy JOLCA http://www.hurtownia-oliwy.pl/)
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy kilka łyżek mąki z drożdżami, cukrem i taką ilością wody, aby powstała konsystencja gęstej śmietany, pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby masa podwoiła swoją objętość.
2. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wodę, sól oraz oliwę, wyrabiamy ciasto (jeśli bardzo się klei można dosypać odrobinę mąki) i ostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na ok. 30 min.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, każdą delikatnie rozwałkowujemy, na kształt małych chlebków, układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Każdy chlebek nacinamy, smarujemy oliwą, układamy oliwki pokrojone w plasterki, posypujemy ziołami.
4. Pieczemy na złoty kolor w temp. 220 stopniach, ok. 15-20 min. Najlepiej smakują podane z oliwą z oliwek.
Inspiracja:FeeriaSmaków
- 550g mąki pszennej
- 7g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 350ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek (użyłam Oliwa z oliwek extra vergine Pietro Coricelli http://www.hurtownia-oliwy.pl/)
*dodatkowo
- zielone oliwki (użyłam firmy JOLCA http://www.hurtownia-oliwy.pl/)
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy kilka łyżek mąki z drożdżami, cukrem i taką ilością wody, aby powstała konsystencja gęstej śmietany, pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby masa podwoiła swoją objętość.
2. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wodę, sól oraz oliwę, wyrabiamy ciasto (jeśli bardzo się klei można dosypać odrobinę mąki) i ostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na ok. 30 min.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, każdą delikatnie rozwałkowujemy, na kształt małych chlebków, układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Każdy chlebek nacinamy, smarujemy oliwą, układamy oliwki pokrojone w plasterki, posypujemy ziołami.
4. Pieczemy na złoty kolor w temp. 220 stopniach, ok. 15-20 min. Najlepiej smakują podane z oliwą z oliwek.
Inspiracja:FeeriaSmaków
Etykiety:
Pieczywo
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Wpadłam na nie na fejsbuku z rana i aż mi zapachniało przez monitor ;) szkoda że tak późno dziś wstałam bo pewnie już bym piekła! Pozdrawiam :)
Jakie śliczne, do tego żółty serek i pomidor i jestem w niebie... :)
Bułeczki wyglądają na mięciutke, takie jak w restauracji, chętnie kiedyś je upiekę /http://przepis3.blogspot.com/ /
Prześlij komentarz