środa, 28 marca 2012
Tarta jabłkowa
Składniki:
*na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- szczypta soli
- 3-4 łyżki wody
- 2 krople aromatu pomarańczowego
*na nadzienie
- 3 jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- brązowy cukier do smaku
*na kruszonkę
-75g masła
- 75g mąki pszennej
- 75g brązowego cukru
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Ciasto przygotowujemy zaczynając od zmieszania mąki z solą, następnie dodajemy masło,aromat. Ciasto ugniatamy, stopniowo dodajemy wodę, formujemy kulkę i wkładamy do zamrażalki na 15 min. Później ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę wysmarowaną masłem, spód dziurkujemy widelcem, całość wkładamy do lodówki na następne 15 min. Następnie podpiekamy w piekarniku ok. 10 min. w 200 stopniach.
2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy sok, cynamon, wstawiamy na palnik, smażymy od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy cukier do smaku, smażymy aż powstanie gęsty mus, studzimy.
3. Na końcu robimy kruszonkę, w misce mieszamy mąkę, masło, skórkę i cukier.
4. Na podpieczony spód wykładamy mus jabłkowy, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach (kruszonka powinna być rumiana i lekko twarda).
*na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- szczypta soli
- 3-4 łyżki wody
- 2 krople aromatu pomarańczowego
*na nadzienie
- 3 jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- brązowy cukier do smaku
*na kruszonkę
-75g masła
- 75g mąki pszennej
- 75g brązowego cukru
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Ciasto przygotowujemy zaczynając od zmieszania mąki z solą, następnie dodajemy masło,aromat. Ciasto ugniatamy, stopniowo dodajemy wodę, formujemy kulkę i wkładamy do zamrażalki na 15 min. Później ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę wysmarowaną masłem, spód dziurkujemy widelcem, całość wkładamy do lodówki na następne 15 min. Następnie podpiekamy w piekarniku ok. 10 min. w 200 stopniach.
2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy sok, cynamon, wstawiamy na palnik, smażymy od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy cukier do smaku, smażymy aż powstanie gęsty mus, studzimy.
3. Na końcu robimy kruszonkę, w misce mieszamy mąkę, masło, skórkę i cukier.
4. Na podpieczony spód wykładamy mus jabłkowy, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach (kruszonka powinna być rumiana i lekko twarda).
Etykiety:
Tarty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
23 komentarze:
Mmmm!!!! Bardzo apetyczna!
Ta Twoja tarta wygląda rewelacyjnie! Od razu ma się ochotę spróbować:)
Przepysznie wygląda!
taaak, lubię te smaki.
czy po tym lekkim podpieczeniu ciasto wyciągamy z fromy i wtedy robimy reszte , czy dopiero na koniec wyciągamy całość juz po całym upieczeniu?
Ciasto z formy wyciągamy dopiero po całkowitym upieczeniu. Najlepiej gdy wkładamy ciasto po raz pierwszy do piekarnika przygotować sobie mus jabłkowy i kruszonkę, żeby nałożyć to na podpieczony spód i ponownie zapiec:)
Bardzo ładnie to wygląda zjadł bym to z sosem pomidorowo-czosnkowym.:)
Hmmm... Zobaczyłam zdjęcie i ślina spływała mi po brodzie:) I właśnie się piecze!
Mam nadzieję, że wyjdzie tak samo apetycznie:)
probwalem, daje rade :))
wysmienita! pieczona nie raz. za kazdym razem nie moze sie doczekac dnia nastepnego;-)
Jedno słowo: PYCHOTA!!!
Piekę już 2 raz w ciągu 3 dni :) To chyba wystarczająca pochwała tego przepisu ;) wychodzi nawet z białym cukrem! ;) Wymyśliłam jeszcze,że do jabłek dorzucę dynię (bo akurat stała :)) i smakuje super. Idealna baza.
Dziękuję!
super wyszło, pycha polecam!!!
oj jutro "na stówkę" (słowa mojej 4-letniej córci) zrobię,a i mała pewno pomoże. POzdrawiam
Zrobiłam. REWELACJA. Na początku 3 razy czytałam, czy aby na pewno w cieście nie powinno być cukru i jajka. No ale ok, poszło. Zjadłam kawałek na ciepło, ma fajny, twardy spód, który fajnie się łamie pod widelczykiem. Obawiałam się, że spód będzie miękki i nieupieczony, bo dałam dużo jabłek. Pyszne!
czy można użyć do przepisu mąki razowej?
Myślę, że tak, ale spód będzie bardziej twardy.
Świetnie również wychodzi z gotowymi zasmażanymi jabłkami z Lidla ;)
naprawdę wygląda pysznie :) jest piękna zwarta i gotowa do wcinania :) na pewno kiedyś jeszcze spróbuję ją zrobić :) Czekam na twoją ocenę na http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/apple-tartcrumble-tarta-jabkowa-crumble.html#.UycVU6h5OSo
zdziwiło mnie bardzo, że nie ma podanych wymiarow foremki o.O tak elementarna informacja, a zabrakło
Witam,
Na jakie wymiary formy jest ten przepis?
Użyłam formy o średnicy ok. 24 cm.
Witam, czy można dodać więcej jabłek?
Prześlij komentarz