sobota, 7 września 2013
Dżem aroniowo-jabłkowy
Składniki:
- ok. 1,5kg aronii
- 1kg obranych jabłek
- ok. 0,5kg cukru
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczoną aronię wrzucamy do garnka, ugniatamy tłuczkiem, by puściła sok, zasypujemy połową cukru, smażymy.
2. Gdy aronia zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz resztę cukru (dżem powinien mieć delikatny, słodki smak, więc jeśli cukru będzie za mało można go więcej dosypać), smażymy aż dżem zgęstnieje, a jabłka zmiękną (należy od czasu do czasu mieszać by nie przypalić).
3. Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 min.
- ok. 1,5kg aronii
- 1kg obranych jabłek
- ok. 0,5kg cukru
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczoną aronię wrzucamy do garnka, ugniatamy tłuczkiem, by puściła sok, zasypujemy połową cukru, smażymy.
2. Gdy aronia zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz resztę cukru (dżem powinien mieć delikatny, słodki smak, więc jeśli cukru będzie za mało można go więcej dosypać), smażymy aż dżem zgęstnieje, a jabłka zmiękną (należy od czasu do czasu mieszać by nie przypalić).
3. Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 min.
Etykiety:
Przetwory
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
pysznie:) ja w tym roku zaopatrzyłam sie na zimę w dzem wisniowy:)
uwielbiam dżemy <3 muszę zrobić taki ;
obserwujemy?
Prześlij komentarz