niedziela, 8 września 2013
Drożdżówki z serem i malinami
Składniki:
*na ciasto
- 40g cukru
- 500g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 50g masła
*na nadzienie
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 40g białego mielonego sera
- 1 szklanka malin
Sposób przygotowania:
1. Drożdże mieszamy z odrobiną mleka, cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. Podgrzane mleko mieszamy z masłem, pozostałym cukrem i solą. Gdy lekko przestygnie dodajemy 2 jajka, mąkę wymieszaną z zaczynem drożdżowym, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
2. Ser ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz z żółtkiem.
3. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy , smarujemy masą serową, posypujemy umytymi i odsączonymi malinami. Ciasto zwijamy na kształt rolady, następnie kroimy na ok. 3 cm kawałki. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, lekko spłaszczając. Każdą drożdżówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach (powinny się zrumienić). Gdy lekko ostygną wykładamy na talerz.
Inspiracja:stokolorowkuchni
*na ciasto
- 40g cukru
- 500g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 50g masła
*na nadzienie
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 40g białego mielonego sera
- 1 szklanka malin
Sposób przygotowania:
1. Drożdże mieszamy z odrobiną mleka, cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. Podgrzane mleko mieszamy z masłem, pozostałym cukrem i solą. Gdy lekko przestygnie dodajemy 2 jajka, mąkę wymieszaną z zaczynem drożdżowym, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
2. Ser ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz z żółtkiem.
3. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy , smarujemy masą serową, posypujemy umytymi i odsączonymi malinami. Ciasto zwijamy na kształt rolady, następnie kroimy na ok. 3 cm kawałki. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, lekko spłaszczając. Każdą drożdżówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach (powinny się zrumienić). Gdy lekko ostygną wykładamy na talerz.
Inspiracja:stokolorowkuchni
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
wyglądają bajecznie, takie prawdziwe drożdżówki z dzieciństwa :)
Wspaniale się prezentują :)
Prześlij komentarz