sobota, 7 września 2013

Dżem aroniowo-jabłkowy

Składniki:
- ok. 1,5kg aronii
- 1kg obranych jabłek
- ok. 0,5kg cukru

Sposób przygotowania:
1. Oczyszczoną aronię wrzucamy do garnka, ugniatamy tłuczkiem, by puściła sok, zasypujemy połową cukru, smażymy.
2. Gdy aronia zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz resztę cukru (dżem powinien mieć delikatny, słodki smak, więc jeśli cukru będzie za mało można go więcej dosypać), smażymy aż dżem zgęstnieje, a jabłka zmiękną (należy od czasu do czasu mieszać by nie przypalić).
3. Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 min.

2 komentarze:

Unknown pisze...

pysznie:) ja w tym roku zaopatrzyłam sie na zimę w dzem wisniowy:)

Natalia pisze...

uwielbiam dżemy <3 muszę zrobić taki ;
obserwujemy?

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne