poniedziałek, 22 lipca 2013
Sernik z bezą i porzeczkami
Składniki:
*na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- 250g margaryny
*na masę serową
-750g białego sera mielonego (najlepiej w kostkach)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy
*na bezę
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
*dodatkowo
- 1,5 szklanki owoców np. porzeczek
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładko. 3/4 ciasta wykładamy na dużą blaszkę wysmarowaną tłuszczem, pozostałe wkładamy do zamrażalki.
2. Ser dokładnie mieszamy z budyniem, jajkiem, cukrami, następnie wykładamy na spód ciasta.
3. Na masę serową kładziemy umyte i osuszone porzeczki.
4. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, dalej ubijamy, aż powstanie gęsta masa. Białka wykładamy na owoce. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i skubiemy małe kawałki ciasta, które rzucamy na piankę.
5. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w 200 stopniach, aż powstanie złocista beza. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu.
*na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- 250g margaryny
*na masę serową
-750g białego sera mielonego (najlepiej w kostkach)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy
*na bezę
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
*dodatkowo
- 1,5 szklanki owoców np. porzeczek
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładko. 3/4 ciasta wykładamy na dużą blaszkę wysmarowaną tłuszczem, pozostałe wkładamy do zamrażalki.
2. Ser dokładnie mieszamy z budyniem, jajkiem, cukrami, następnie wykładamy na spód ciasta.
3. Na masę serową kładziemy umyte i osuszone porzeczki.
4. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, dalej ubijamy, aż powstanie gęsta masa. Białka wykładamy na owoce. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i skubiemy małe kawałki ciasta, które rzucamy na piankę.
5. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w 200 stopniach, aż powstanie złocista beza. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
8 komentarze:
mmm... taki sernik to poezja!
Fajna propozycja,pozdrawiam.
Każda warstwa wygląda bardzo kusząco :)
Sernik, porzeczki i beza - czy może być coś lepszego...? Koniecznie muszę taki zrobić :)
Witam, Czy zamiast porzeczek mozna uzyc mrozonych malin albo jagód?
Tak, ale należy je dobrze odsączyć.
Na jak dużą blaszkę jest to ciacho?
Ok 30x20 cm
Prześlij komentarz