niedziela, 21 lipca 2013
Dżem porzeczkowo-czekoladowy z rumem
Składniki:
- 2kg czarnych porzeczek
- ok. 0,5kg cukru
- 20g kakao
- 50ml rumu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 100ml wody
Sposób przygotowania:
1. Porzeczki obieramy z gałązek, myjemy i wkładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy wodą i dusimy ok. 1,5 godz., od czasu do czasu mieszając. Następnie zostawiamy do wystudzenia najlepiej na noc.
2. Następnego dnia ponownie zagotowujemy, dodajemy cukier i smażymy ok. 1,5 godz., by dżem zgęstniał.
3. Pod koniec dodajemy połamaną czekoladę, kakao, rum i smażymy 30 min. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy.
- 2kg czarnych porzeczek
- ok. 0,5kg cukru
- 20g kakao
- 50ml rumu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 100ml wody
Sposób przygotowania:
1. Porzeczki obieramy z gałązek, myjemy i wkładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy wodą i dusimy ok. 1,5 godz., od czasu do czasu mieszając. Następnie zostawiamy do wystudzenia najlepiej na noc.
2. Następnego dnia ponownie zagotowujemy, dodajemy cukier i smażymy ok. 1,5 godz., by dżem zgęstniał.
3. Pod koniec dodajemy połamaną czekoladę, kakao, rum i smażymy 30 min. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy.
Etykiety:
Przetwory
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
pycha:)
Prześlij komentarz