piątek, 23 marca 2012
Kurczak w cieście francuskim
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w jednym płacie
- 1 podwójna pierś
- 2 duże plasterki żółtego sera
- 5 pieczarek
- 1 mała cebula
- oregano
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka oczyszczamy, następnie nacieramy solą, pieprzem i oregano, wkładamy do lodówki na 20 minut.
2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pieczarki i chwilę smażymy.
3. Na środku, wzdłuż płata ciasta francuskiego kładziemy pojedynczo piersi (jedną połówkę pod drugą), na to układamy podsmażone pieczarki, na końcu żółty ser. Z boku kroimy ciasto w paski (czyli na środku jest ułożone mięso a z prawej i lewej strony kroimy paski, powstaną takie grzebienie). Mięso zawijamy w cieście w taki sposób, że na przemian nakładamy paski raz z prawej a raz z lewej strony, lekko przyciskamy, końce takiej rolady podwijamy pod spód. Całość przekładamy na blaszkę, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach, powinno się zrumienić, sprawdzić patyczkiem czy mięso nie jest surowe.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w jednym płacie
- 1 podwójna pierś
- 2 duże plasterki żółtego sera
- 5 pieczarek
- 1 mała cebula
- oregano
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka oczyszczamy, następnie nacieramy solą, pieprzem i oregano, wkładamy do lodówki na 20 minut.
2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pieczarki i chwilę smażymy.
3. Na środku, wzdłuż płata ciasta francuskiego kładziemy pojedynczo piersi (jedną połówkę pod drugą), na to układamy podsmażone pieczarki, na końcu żółty ser. Z boku kroimy ciasto w paski (czyli na środku jest ułożone mięso a z prawej i lewej strony kroimy paski, powstaną takie grzebienie). Mięso zawijamy w cieście w taki sposób, że na przemian nakładamy paski raz z prawej a raz z lewej strony, lekko przyciskamy, końce takiej rolady podwijamy pod spód. Całość przekładamy na blaszkę, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach, powinno się zrumienić, sprawdzić patyczkiem czy mięso nie jest surowe.
Etykiety:
Dania z drobiu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
uwielbiam drób. to mój ulubiony gatunek mięsa.
ale w tej wersji jeszcze nie próbowałam. zapisuję ten przepis ;]
zAjebjoza !
Prześlij komentarz