czwartek, 22 marca 2012
Sernik krówkowy
Składniki:
*na ciasto
- 120 gram masła
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki cukru pudru
*na masę serową
- 300g krówek
- 750g białego sernikowego sera
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 ml śmietany 30%
- aromat śmietankowy
- kilka łyżek mleka
*dodatkowo:
- 100g krówek
- 70g orzechów włoskich
- kilka łyżek mleka
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy, pozostawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z kakaem, cukrem pudrem, dodajemy masło, zagniatamy cisto (może się trochę kruszyć). Formę do tortu (średnica ok. 22 cm.) wysmarowujemy masłem, następnie wykładamy ciastem dno, przyciskamy palcami.
2. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od zmiksowania całych jajek z cukrem, stopniowo dodajemy ser, aromat, nieubitą śmietanę, dalej miksujemy. Krówki rozpuszczamy w kilku łyżkach mleka, lekko studzimy i dodajemy do masy serowej, miksujemy na gładką masę.
3. Masę serową wylewamy na ciasto, wkładamy do piekarnika, pieczemy w 200 stopniach ok. 60 min. (sernik powinien się zrumienić). Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy do lodówki.
4. Sernik dekorujemy pokruszonymi orzechami i roztopionymi krówkami w mleku. Choć przez krówkowy wierzch nie kroi się łatwo to w smaku jest pyszny i nie przesadnie słodki.
Inspiracja: slodkiefantazje.pl
*na ciasto
- 120 gram masła
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki cukru pudru
*na masę serową
- 300g krówek
- 750g białego sernikowego sera
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 ml śmietany 30%
- aromat śmietankowy
- kilka łyżek mleka
*dodatkowo:
- 100g krówek
- 70g orzechów włoskich
- kilka łyżek mleka
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy, pozostawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z kakaem, cukrem pudrem, dodajemy masło, zagniatamy cisto (może się trochę kruszyć). Formę do tortu (średnica ok. 22 cm.) wysmarowujemy masłem, następnie wykładamy ciastem dno, przyciskamy palcami.
2. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od zmiksowania całych jajek z cukrem, stopniowo dodajemy ser, aromat, nieubitą śmietanę, dalej miksujemy. Krówki rozpuszczamy w kilku łyżkach mleka, lekko studzimy i dodajemy do masy serowej, miksujemy na gładką masę.
3. Masę serową wylewamy na ciasto, wkładamy do piekarnika, pieczemy w 200 stopniach ok. 60 min. (sernik powinien się zrumienić). Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy do lodówki.
4. Sernik dekorujemy pokruszonymi orzechami i roztopionymi krówkami w mleku. Choć przez krówkowy wierzch nie kroi się łatwo to w smaku jest pyszny i nie przesadnie słodki.
Inspiracja: slodkiefantazje.pl
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
7 komentarze:
Hm... chyba w tym roku też zrobię taki serniczek:D
Pięknie wygląda, to chyba jedno z lepszych połączeń, sernik krówkowy... Mniam...
Uwielbiam ten sernik! Ze wzgledu na kalorycznosc staram sie nie robic go zbyt czesto, bo trudno mi sie oprzec kolejnemu kawalkowi ;)
Bardzo ciekawe ciasto, jak znajdę czas to zrobię go niebawem. :)
już sama nazwa przepełnia mnie rozkoszną ochotą. a widok dopełnia całości.
cudowny.
ale mam chęć na taki sernik :-) te roztopione krówki mmmm :)
Robiłam...:/ jak dla mnie bardzo słodki..
Prześlij komentarz