wtorek, 12 stycznia 2016
Ciasto Królowa Śniegu
Składniki:
*na biszkopt
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2/3 szklanki cukru
*na krem niebieski
- 1 galaretka niebieska
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- ok. 350g delicji
*na krem biały
- 1 galaretka agrestowa
- 400ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki wody
*na warstwę niebieską
- 500ml wody
- 2 galaretki niebieskie
*do dekoracji
- bita śmietana
- gwiazdki
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek z cukrem na szklistą pianę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 20x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min. (do suchego patyczka).
2. Budyń gotujemy na dwóch szklankach mleka, gotowy ściągamy z palnika, wsypujemy do niego galaretkę i dokładnie mieszamy. Gdy masa lekko przestygnie przekładamy ją na upieczony i wystudzony biszkopt, chłodzimy w lodówce.
3. Gdy krem stężeje układamy na nim jedną obok drugiej delicje, chłodzimy.
4. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 3/4 szklance gorącej wody, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na końcu dodajemy chłodną galaretkę agrestową, miksujemy. Masę wykładamy na delicje i ponownie wkładamy do lodówki.
5. Dwie galaretki niebieskie rozpuszczamy w pół litrze gorącej wody, studzimy. Gdy zacznie powoli stężać polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto można udekorować bitą śmietaną i gwiazdkami.
Inspiracja:gotujzcukiereczkiem
*na biszkopt
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2/3 szklanki cukru
*na krem niebieski
- 1 galaretka niebieska
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- ok. 350g delicji
*na krem biały
- 1 galaretka agrestowa
- 400ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki wody
*na warstwę niebieską
- 500ml wody
- 2 galaretki niebieskie
*do dekoracji
- bita śmietana
- gwiazdki
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek z cukrem na szklistą pianę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 20x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min. (do suchego patyczka).
2. Budyń gotujemy na dwóch szklankach mleka, gotowy ściągamy z palnika, wsypujemy do niego galaretkę i dokładnie mieszamy. Gdy masa lekko przestygnie przekładamy ją na upieczony i wystudzony biszkopt, chłodzimy w lodówce.
3. Gdy krem stężeje układamy na nim jedną obok drugiej delicje, chłodzimy.
4. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 3/4 szklance gorącej wody, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na końcu dodajemy chłodną galaretkę agrestową, miksujemy. Masę wykładamy na delicje i ponownie wkładamy do lodówki.
5. Dwie galaretki niebieskie rozpuszczamy w pół litrze gorącej wody, studzimy. Gdy zacznie powoli stężać polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto można udekorować bitą śmietaną i gwiazdkami.
Inspiracja:gotujzcukiereczkiem
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Wygląda obłędnie, a smakuje na pewno jeszcze lepiej :)
Prześlij komentarz