niedziela, 10 stycznia 2016
Piernik z galaretkami
Składniki:
*na ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 szklanka mocnej zimnej herbaty
- 1/2 szklanki miodu
- 100g masła
- 2 jajka
*na masę
- 1 galaretka pomarańczowa
- 600ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 300g galaretek w czekoladzie
*na polewę
- 1 czekolada gorzka
- 1/2 czekolady mlecznej
- ok. 4 łyżki śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy z miodem, przyprawą do piernika i kakao, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy przestudzone masło z miodem, herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie miksujemy.
2. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 30x20cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 45min. (do suchego patyczka), studzimy.
3. Ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty, dolny przekładamy do formy, natomiast górny kruszymy.
4. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy przestudzoną galaretkę, dokładnie mieszamy.
5. Galaretki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do masy śmietanowej, mieszamy. Śmietanę przekładamy na ciasto w formie, posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskamy, ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.
6. Czekolady rozpuszczamy z dodatkiem śmietany w kąpieli wodnej, gotową polewą polewamy ciasto, chłodzimy.
Inspiracja:asiuuulek
*na ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 szklanka mocnej zimnej herbaty
- 1/2 szklanki miodu
- 100g masła
- 2 jajka
*na masę
- 1 galaretka pomarańczowa
- 600ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 300g galaretek w czekoladzie
*na polewę
- 1 czekolada gorzka
- 1/2 czekolady mlecznej
- ok. 4 łyżki śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy z miodem, przyprawą do piernika i kakao, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy przestudzone masło z miodem, herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie miksujemy.
2. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 30x20cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 45min. (do suchego patyczka), studzimy.
3. Ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty, dolny przekładamy do formy, natomiast górny kruszymy.
4. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy przestudzoną galaretkę, dokładnie mieszamy.
5. Galaretki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do masy śmietanowej, mieszamy. Śmietanę przekładamy na ciasto w formie, posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskamy, ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.
6. Czekolady rozpuszczamy z dodatkiem śmietany w kąpieli wodnej, gotową polewą polewamy ciasto, chłodzimy.
Inspiracja:asiuuulek
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Czy moglabym sie dowiedziec jakie to sa galaretki w czekoladzie?
Dziekuje
Czy moglabym sie dowiedziec jakie to sa galaretki w czekoladzie?
Dziekuje
Ja użyłam cukierki- kolorowe galaretki w czekoladzie, można także wykorzystać galaretkowe pralinki z bombonierki.
Prześlij komentarz