wtorek, 8 września 2015
Grecja
Niedawno odbyłam podróż do Grecji, podążając śladami starożytnej kultury.
Ktoś mi kiedyś powiedział, że jadąc do Grecji trzeba mieć dużą wyobraźnie i muszę przyznać, że miał racje, ponieważ większość zabytków to tylko pozostałości, ruiny, które też mają swój urok i warto je zobaczyć.
Jednak to bałkańskie państwo to nie tylko skamieniałości, ale także kraj o bogatej kulturze, pięknym krajobrazie i cudownej atmosferze, którą tworzą mieszkańcy.
Współczesna kuchnia grecka posiada wiele wpływów ze Wschodu, jednak nadal zachowuje swój szczególny charakter z głównym i najważniejszym składnikiem oliwą z oliwek.
Nie można pominąć najbardziej znanego sera greckiego jakim jest feta. Jest miękkim, naturalnym białym serem z koziego i owczego mleka, dojrzewającym i przechowywanym w słonej wodzie przez co najmniej dwa miesiące.
Jeśli chodzi o owoce to miałam okazje spróbować świeżych fig zerwanych prosto z drzewa, które mają o niebo lepszy smak niż te dostępne w Polsce. Na straganach dominowały arbuzy, melony, banany, które były niesamowicie słodkie.
Greckie winogrona, a szczególnie rodzynki z Koryntu są jedynym gatunkiem w skali międzynarodowej i stanowią jeden z najbardziej istotnych produktów eksportowych, świeże lub suszone jako bakalie.
Grecy produkują również niesamowicie aromatyczny i smaczny miód o różnych smakach, np. kwiatowy, tymiankowy, z drzew iglastych.
Oczywiście jako, że na terenie Grecji jest wiele winnic, kraj ten wytwarza znakomite wina, zróżnicowane w zależności od warunków klimatycznych, gatunku i jakości gruntu danego regionu.
Innymi znanymi alkoholami są Ouzo, czyli anyżówka, Tsipouro produkowany z wytłoczyn winogronowych oraz Masticha powstająca z soku drzewa mastic.
W Grecji można znaleźć wiele produktów sezamowych, począwszy na batonikach, a skończywszy na kremie sezamowym i chałwie w różnej postaci. Inną słodkością pochodzącą z tego kraju są bardzo słodkie galaretki, nazywane Loukoumia, które obsypane są dużą ilością cukru pudru.
Do najbardziej znanych dań, które goszczą też często w polskiej kuchni należą: Pastitsio-zapiekanka mięsno-makaronowa, Mousakas-zapiekanka mięsno-ziemniaczana, Baklava z użyciem ciasta filo.
Przepisy greckie:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Inspirujący wpis, podróże pozwalają odkrywać nowe smaki.
Prześlij komentarz