czwartek, 10 września 2015
Lasagne bolognese
Składniki:
- 1 opakowania makaronu do lasagne
- ok. 150g startego parmezanu
- 1 cukinia
*na sos pomidorowy
- 500g mięsa mielonego
- 2 łyżki oliwy
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200g wędzonego boczku
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 szklanka bulionu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- sól i pieprz
*na sos beszamelowy
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 650ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, aż się zezłoci, dodajemy posiekaną cebulę oraz startą marchewkę, po chwili wrzucamy mięso mielone, po kilku minutach podlewamy czerwonym winem. Gdy płyn się trochę zredukuje wlewamy bulion, dodajemy pomidory, koncentrat, bazylię, całość gotujemy ok. 1 godz., przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, chwilę smażymy, zalewamy mlekiem i energicznie mieszamy, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Cukinię kroimy na cienkie plasterki, pozbywamy się nasion, solimy, odkładamy na kilka minut.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na spód wykładamy odrobinę sosu beszamelowego na to płaty makaronu, polewamy sosem bolońskim, układamy plastry cukinii, posypujemy częścią sera, układamy makaron, na to sos boloński, beszamel, ser, makaron i tak dalej do wyczerpania składników, kończąc na makaronie posmarowanym beszamelem i posypanym resztą sera (cały makaron powinien być przykryty sosami).
5. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min, aż makaron będzie miękki (w połowie czasu pieczenia przykrywamy folią aluminiową). Gotowe danie odkładamy na 5 min., następnie porcjujemy na kawałki.
- 1 opakowania makaronu do lasagne
- ok. 150g startego parmezanu
- 1 cukinia
*na sos pomidorowy
- 500g mięsa mielonego
- 2 łyżki oliwy
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200g wędzonego boczku
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 szklanka bulionu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- sól i pieprz
*na sos beszamelowy
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 650ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, aż się zezłoci, dodajemy posiekaną cebulę oraz startą marchewkę, po chwili wrzucamy mięso mielone, po kilku minutach podlewamy czerwonym winem. Gdy płyn się trochę zredukuje wlewamy bulion, dodajemy pomidory, koncentrat, bazylię, całość gotujemy ok. 1 godz., przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, chwilę smażymy, zalewamy mlekiem i energicznie mieszamy, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Cukinię kroimy na cienkie plasterki, pozbywamy się nasion, solimy, odkładamy na kilka minut.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na spód wykładamy odrobinę sosu beszamelowego na to płaty makaronu, polewamy sosem bolońskim, układamy plastry cukinii, posypujemy częścią sera, układamy makaron, na to sos boloński, beszamel, ser, makaron i tak dalej do wyczerpania składników, kończąc na makaronie posmarowanym beszamelem i posypanym resztą sera (cały makaron powinien być przykryty sosami).
5. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min, aż makaron będzie miękki (w połowie czasu pieczenia przykrywamy folią aluminiową). Gotowe danie odkładamy na 5 min., następnie porcjujemy na kawałki.
Etykiety:
Dania z mięsa mielonego,
Makarony
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Uwielbiam makaron z mięsem i serem. Ten smak jest po prostu cudowny. :)
Prześlij komentarz