wtorek, 11 sierpnia 2015
Potrawka z soczewicy i grzybów
Składniki:
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- szczypta mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę moczymy kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
2. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy na 30 min. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie, dodajemy grzyby wraz z wodą i gotujemy 15 min.
3. Po tym czasie wsypujemy odsączoną soczewicę, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości wszystkich składników (płyn powinien zostać wchłonięty, w razie potrzeby można dodać więcej wody). Wsypujemy zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Gotowe danie wykładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki, podajemy ze świeżym pieczywem.
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- szczypta mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę moczymy kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
2. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy na 30 min. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie, dodajemy grzyby wraz z wodą i gotujemy 15 min.
3. Po tym czasie wsypujemy odsączoną soczewicę, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości wszystkich składników (płyn powinien zostać wchłonięty, w razie potrzeby można dodać więcej wody). Wsypujemy zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Gotowe danie wykładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki, podajemy ze świeżym pieczywem.
Etykiety:
Warzywa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz