niedziela, 9 sierpnia 2015
Chleb z ziarnami i kaszą
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 125g kaszy manny
- 25g świeżych drożdży
- 300ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100g mieszanki ziaren
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wraz z cukrem i solą rozpuszczamy w letniej wodzie, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną delikatnie musować.
2. W misce mieszamy mąkę z kaszą, dodajemy olej, ziarna, zaczyn drożdżowy, wyrabiamy, formujemy bochenek (jeśli ciasto mocno się klei można dodać trochę mąki), kładziemy na blaszce obsypanej mąką i pozostawiamy na 10 min.
3. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na 45-50 min., aż chleb się zrumieni. Gotowy studzimy na kratce.
Inspiracja:kuchniaiczary
- 300g mąki pszennej
- 125g kaszy manny
- 25g świeżych drożdży
- 300ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100g mieszanki ziaren
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wraz z cukrem i solą rozpuszczamy w letniej wodzie, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną delikatnie musować.
2. W misce mieszamy mąkę z kaszą, dodajemy olej, ziarna, zaczyn drożdżowy, wyrabiamy, formujemy bochenek (jeśli ciasto mocno się klei można dodać trochę mąki), kładziemy na blaszce obsypanej mąką i pozostawiamy na 10 min.
3. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na 45-50 min., aż chleb się zrumieni. Gotowy studzimy na kratce.
Inspiracja:kuchniaiczary
Etykiety:
Pieczywo
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz