sobota, 13 czerwca 2015
Risotto grzybowe
Składniki:
- 1 garść suszonych grzybów
- kilka pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 150ml wytrawnego białego wina
- ok. 700ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu + do posypania
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i cebule, następnie dodajemy pokrojone grzyby, smażymy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy ryż, zalewamy winem i gotujemy na małym ogniu, aż płyn odparuje.
3. Partiami wlewamy bulion, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie całkowicie płyn i będzie miękki.
4. Gdy ryż będzie gotowy mieszamy z parmezanem i masłem. Wykładamy na talerze posypujemy parmezanem i natką pietruszki.
- 1 garść suszonych grzybów
- kilka pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 150ml wytrawnego białego wina
- ok. 700ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu + do posypania
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i cebule, następnie dodajemy pokrojone grzyby, smażymy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy ryż, zalewamy winem i gotujemy na małym ogniu, aż płyn odparuje.
3. Partiami wlewamy bulion, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie całkowicie płyn i będzie miękki.
4. Gdy ryż będzie gotowy mieszamy z parmezanem i masłem. Wykładamy na talerze posypujemy parmezanem i natką pietruszki.
Etykiety:
Ryż
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Pyszne połączenie, uwielbiam takie dania :)
Prześlij komentarz