czwartek, 11 czerwca 2015
Pęczak na zielono
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 3/4 pęczka zielonych szparagów
- 1 mała cukinia
- 5 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść groszku cukrowego
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- ok. 50g sera z niebieską pleśnią
- olej
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Pęczak gotujemy w osolonej wodzie, gotowy odcedzamy.
2. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy w słupki, pieczarki czyścimy i dzielimy na cząstki.
3. Na oleju podsmażamy szparagi, po chwili dodajemy cukinię, następnie pieczarki, zmiażdżony czosnek i groszek. Gdy warzywa zmiękną, ale będą jeszcze chrupiące dodajemy śmietanę, pokruszony ser. Na samym końcu mieszamy z wcześniej przygotowaną kaszą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Gotowe danie wykładamy na talerze, można posypać natką pietruszki.
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 3/4 pęczka zielonych szparagów
- 1 mała cukinia
- 5 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść groszku cukrowego
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- ok. 50g sera z niebieską pleśnią
- olej
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Pęczak gotujemy w osolonej wodzie, gotowy odcedzamy.
2. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy w słupki, pieczarki czyścimy i dzielimy na cząstki.
3. Na oleju podsmażamy szparagi, po chwili dodajemy cukinię, następnie pieczarki, zmiażdżony czosnek i groszek. Gdy warzywa zmiękną, ale będą jeszcze chrupiące dodajemy śmietanę, pokruszony ser. Na samym końcu mieszamy z wcześniej przygotowaną kaszą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Gotowe danie wykładamy na talerze, można posypać natką pietruszki.
Etykiety:
Kasza
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz