wtorek, 24 marca 2015
Placek egzotyczny
Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 50g otrąb pszennych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 paczuszka suszonych drożdży
- 25g brązowego cukru
- 25g masła pokrojonego w kostkę
- 100g kandyzowanych owoców (np.ananas, mango, papaja)
- ok. 250ml letniej wody
- 50g podprażonych wiórków kokosowych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z otrębami, drożdżami, solą i imbirem. Dodajemy masło, które rozcieramy palcami, następnie stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto na stolnicy obsypanej mąką przez kilka minut. Później ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
2. Wyrośnięte ciasto mieszamy z podprażonymi wiórkami (muszą być wystudzone) i pokrojonymi owocami. Chwilę wyrabiamy ręką i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem, odkładamy na 30 min. do wyrośnięcia.
3. Następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy 2 łyżkami wiórków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na ok. 30 min., aż nabierze złotego koloru. Gotowy placek wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
- 350g mąki pszennej
- 50g otrąb pszennych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 paczuszka suszonych drożdży
- 25g brązowego cukru
- 25g masła pokrojonego w kostkę
- 100g kandyzowanych owoców (np.ananas, mango, papaja)
- ok. 250ml letniej wody
- 50g podprażonych wiórków kokosowych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z otrębami, drożdżami, solą i imbirem. Dodajemy masło, które rozcieramy palcami, następnie stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto na stolnicy obsypanej mąką przez kilka minut. Później ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
2. Wyrośnięte ciasto mieszamy z podprażonymi wiórkami (muszą być wystudzone) i pokrojonymi owocami. Chwilę wyrabiamy ręką i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem, odkładamy na 30 min. do wyrośnięcia.
3. Następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy 2 łyżkami wiórków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na ok. 30 min., aż nabierze złotego koloru. Gotowy placek wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz