sobota, 13 września 2014
Zwijane ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami
Składniki:
-1/2 kg mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 100g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3/4 puszki maku
- białko do smarowania
- śliwki
*na kruszonkę
- 80g mąki pszennej
- 35g masła
- 35g cukru
Sposób przygotowania:
1. Drożdże ucieramy z cukrem, gdy się rozpuszczą mieszamy z 2 łyżkami mąki, dolewamy mleko i odstawiamy na ok. 20min. do wyrośnięcia.
2. Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce mieszamy mąkę z solą, następnie dodajemy jajka,wyrośnięte drożdże, masło, dokładnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie jednolite. Wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy masą makową i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
4. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Rolady zwijamy dość ciasno w koło i układamy w tortownicy, tak by ciasto wypełniło całe dno. Na cieście układamy połówki śliwek.
5. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Wierzch posypujemy kruszonką, przygotowaną z podanych składników.
6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 1 godz., do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy.
Inspiracja: reanja
-1/2 kg mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 100g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3/4 puszki maku
- białko do smarowania
- śliwki
*na kruszonkę
- 80g mąki pszennej
- 35g masła
- 35g cukru
Sposób przygotowania:
1. Drożdże ucieramy z cukrem, gdy się rozpuszczą mieszamy z 2 łyżkami mąki, dolewamy mleko i odstawiamy na ok. 20min. do wyrośnięcia.
2. Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce mieszamy mąkę z solą, następnie dodajemy jajka,wyrośnięte drożdże, masło, dokładnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie jednolite. Wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy masą makową i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
4. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Rolady zwijamy dość ciasno w koło i układamy w tortownicy, tak by ciasto wypełniło całe dno. Na cieście układamy połówki śliwek.
5. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Wierzch posypujemy kruszonką, przygotowaną z podanych składników.
6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 1 godz., do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy.
Inspiracja: reanja
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
mniam! uwielbiam oglądać takie pyszności z samego rana!
o matko, to ciacho wygląda bosko!
Pomysłowe ciacho:)
Wygląda przepysznie! Uwielbiam śliwki i szczerze mówiąc nigdy nie jadłam ich w cieście, wyobrażam sb , że są przesłodkie ;)
Dzisiaj robiłam ciasto z rabarbarem i jako że wysżło bez zarzutu szukam inspiracji i kolejne ;)
pozdrawiam ciepło !
http://cherry-mug.blogspot.com/
Prześlij komentarz