poniedziałek, 15 września 2014
Risotto z warzywami i boczkiem
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 mała czerwona papryka
- 70g wędzonego boczku
- 1 mała papryczka chili
- 1 cebula
- 100g ryżu do risotto
- 50ml białego wytrawnego wina
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 4 łyżki masła
- suszone oregano
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż stanie się chrupiący. Cukinię i paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę, papryczkę chili drobno siekamy. Na dwóch łyżkach masła podsmażamy chili, następnie dodajemy cukinię i paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa będą miękkie mieszamy je z boczkiem, octem i oregano.
2. Na pozostałym maśle podsmażamy posiekaną cebulę, wsypujemy ryż, chwilę smażymy, wlewamy wino, gdy odparuje stopniowo wlewamy bulion, aż ryż całkowicie go wchłonie i będzie miękki (w razie konieczności dodać więcej wody lub bulionu). Zestawiamy z ognia, dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 5 min.
3. Gotowy ryż wykładamy na talerze, podajmy z wcześniej przygotowanymi warzywami z boczkiem. Można posypać świeżym oregano.
- 1 cukinia
- 1 mała czerwona papryka
- 70g wędzonego boczku
- 1 mała papryczka chili
- 1 cebula
- 100g ryżu do risotto
- 50ml białego wytrawnego wina
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 4 łyżki masła
- suszone oregano
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż stanie się chrupiący. Cukinię i paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę, papryczkę chili drobno siekamy. Na dwóch łyżkach masła podsmażamy chili, następnie dodajemy cukinię i paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa będą miękkie mieszamy je z boczkiem, octem i oregano.
2. Na pozostałym maśle podsmażamy posiekaną cebulę, wsypujemy ryż, chwilę smażymy, wlewamy wino, gdy odparuje stopniowo wlewamy bulion, aż ryż całkowicie go wchłonie i będzie miękki (w razie konieczności dodać więcej wody lub bulionu). Zestawiamy z ognia, dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 5 min.
3. Gotowy ryż wykładamy na talerze, podajmy z wcześniej przygotowanymi warzywami z boczkiem. Można posypać świeżym oregano.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
o rany!pycha! prooszę, zostaw mi troszkę!
Jak z boczkiem to u mnie wszyscy się ucieszą :)
Pyszności, też muszę kiedyś zrobić:)
Prześlij komentarz