czwartek, 11 września 2014
Makaroniki migdałowe
Składniki:
- 120g mielonych migdałów
- 200g cukru pudru
- 3 białka
- 1 łyżka cukru
*na krem
- 125g miękkiego masła
- 1 laska wanilii
- 80g cukru pudru
- 60g mielonych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Cukier puder i migdały przesiewamy do miski. Białka ubijamy na najwyższych obrotach przez 30 sekund, dodajemy 1 łyżkę cukru i ubijamy mikserem przez 10 min. (piana powinna być sztywna). Po tym czasie dodajemy cukier puder wymieszany z migdałami, delikatnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Masę przekładamy do worka cukierniczego z szeroką końcówką, na formę do makaroników wyciskamy ciasto, odstawiamy na 20 min.
2. Po tym czasie formę wkładamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 150 stopni, następnie zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy ok. 25 min, aż będą chrupiące z wierzchu, a w środku pozostaną wilgotne. Gdy makaroniki wystygną, delikatnie ściągamy z formy.
3. Masło ubijamy z ziarnami z laski wanilii, dodajemy cukier puder, ponownie ubijamy. Dodajmy mielone migdały, dokładnie mieszamy. Wystudzone makaroniki smarujemy kremem i składamy po dwa.
- 120g mielonych migdałów
- 200g cukru pudru
- 3 białka
- 1 łyżka cukru
*na krem
- 125g miękkiego masła
- 1 laska wanilii
- 80g cukru pudru
- 60g mielonych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Cukier puder i migdały przesiewamy do miski. Białka ubijamy na najwyższych obrotach przez 30 sekund, dodajemy 1 łyżkę cukru i ubijamy mikserem przez 10 min. (piana powinna być sztywna). Po tym czasie dodajemy cukier puder wymieszany z migdałami, delikatnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Masę przekładamy do worka cukierniczego z szeroką końcówką, na formę do makaroników wyciskamy ciasto, odstawiamy na 20 min.
2. Po tym czasie formę wkładamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 150 stopni, następnie zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy ok. 25 min, aż będą chrupiące z wierzchu, a w środku pozostaną wilgotne. Gdy makaroniki wystygną, delikatnie ściągamy z formy.
3. Masło ubijamy z ziarnami z laski wanilii, dodajemy cukier puder, ponownie ubijamy. Dodajmy mielone migdały, dokładnie mieszamy. Wystudzone makaroniki smarujemy kremem i składamy po dwa.
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
7 komentarze:
Piekne Ci wyszły!!
Cudnie wyszły :)
jedne z moich ulubionych :)
mmm pieknie wyglądają, urocze małe co nieco :)
Urocze te ciasteczka:)
Dotąd nie odważyłam się ich zrobić, ale bardzo je lubię :)
Mmmm.wyglądają przepysznie ;)
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤
Prześlij komentarz