wtorek, 9 września 2014
Placek dyniowy z powidłami
Składniki:
*na ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
*na kruszonkę
- 60g roztopionego masła
- 50g cukru waniliowego
- 100g mąki pszennej
*dodatkowo
- powidła śliwkowe
Sposób przygotowania:
1. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, cukier, mieszamy z 1 łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cynamon, dodajemy skórkę pomarańczową, masło, wyrośnięty rozczyn, puree z dyni ( najszybciej można je przygotować gotując na parze dynię, którą później rozdrabniamy lub miksujemy), ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 30 min.
2. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na ok. 12 części. Okrągłą formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy po łyżeczce powideł, zalepiamy, by nadzienie nie wyciekło, formujemy kulki i układamy w formie jedno obok drugiego, odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 20 min.
3. W tym czasie wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski, wyrabiamy palcami.
4. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na ok. 35 min. Lekko studzimy w formie, potem ściągamy obręcz tortownicy.
Inspiracja:mojewypieki
*na ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
*na kruszonkę
- 60g roztopionego masła
- 50g cukru waniliowego
- 100g mąki pszennej
*dodatkowo
- powidła śliwkowe
Sposób przygotowania:
1. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, cukier, mieszamy z 1 łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cynamon, dodajemy skórkę pomarańczową, masło, wyrośnięty rozczyn, puree z dyni ( najszybciej można je przygotować gotując na parze dynię, którą później rozdrabniamy lub miksujemy), ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 30 min.
2. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na ok. 12 części. Okrągłą formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy po łyżeczce powideł, zalepiamy, by nadzienie nie wyciekło, formujemy kulki i układamy w formie jedno obok drugiego, odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 20 min.
3. W tym czasie wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski, wyrabiamy palcami.
4. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na ok. 35 min. Lekko studzimy w formie, potem ściągamy obręcz tortownicy.
Inspiracja:mojewypieki
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
6 komentarze:
Cudownie wygląda to ciasto :) Jak to dobrze, że mamy w domu przeogromną dynię ;)
Ja też dostałam gigantyczną dynię i zastanawiam się co by z nią zrobić;) Ciasto kusi bardzo...
Pieknie wygląda i ma śliczny kolor:) wypróbuje, kiedy kupię dynię:)
Cudownie wygląda to ciasto! *.*
Świetne zdjęcie!
wygląda przepysznie!
Zauważyłam, że ostatnimi czasy dynie królują na naszych stołach, co bardzo mnie cieszy z uwagi na to, że w moim ogrodzie już pięknie owe pomarańczowe potworki dojrzewają. Tak jak kremów z dyni w internecie pełno, tak wszelkiej maści placków jest niewiele, na pewno się zainspiruję :) Pozdrawiam
Prześlij komentarz