niedziela, 6 kwietnia 2014
Meksykański kurczak w czekoladzie
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 mała cebula
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka migdałów w całości
- 1 łyżka migdałów siekanych
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonego kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2-3 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem. Następnie mięso mieszamy z 1 łyżką oliwy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy plasterki czosnku, zapiekamy ok. 20 min. w 170 stopniach.
2. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i papryczkę chili oraz czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pomidory, bulion, gotujemy kilka minut. Później wrzucamy połamaną czekoladę, migdały, rodzynki, cynamon, słodką paprykę, kminek, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do czekoladowego sosu dodajemy podpieczone mięso i gotujemy na małym ogniu ok.20 min., od czasu do czasu mieszając.
3. Gotowe danie można posypać kolendrą. Doskonale smakuje podane z ryżem.
Inspiracja: piernikowa-chata
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 mała cebula
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka migdałów w całości
- 1 łyżka migdałów siekanych
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonego kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2-3 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem. Następnie mięso mieszamy z 1 łyżką oliwy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy plasterki czosnku, zapiekamy ok. 20 min. w 170 stopniach.
2. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i papryczkę chili oraz czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pomidory, bulion, gotujemy kilka minut. Później wrzucamy połamaną czekoladę, migdały, rodzynki, cynamon, słodką paprykę, kminek, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do czekoladowego sosu dodajemy podpieczone mięso i gotujemy na małym ogniu ok.20 min., od czasu do czasu mieszając.
3. Gotowe danie można posypać kolendrą. Doskonale smakuje podane z ryżem.
Inspiracja: piernikowa-chata
Etykiety:
Dania z drobiu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
ale połączenie:) ciekawy pomysł:)
Kurcze fajne tylko czy moge pominąć chili papryczki?
Zaskoczyłaś mnie tym przepisem. Kurczak meksykański i jeszcze na dodatek w czekoladzie!:) To bardzo ciekawe połączenie. Nie przepadam za słodkim smakami w daniach tzw. obiadowych, ale kuchnia meksykańska jest przecież też pikantna, więc może te smaki będą się fajnie równoważyć:)
Jestem gotowa na takie doznanie kulinarne, poproszę porcję takiego kurczaka :))
Prześlij komentarz