wtorek, 8 kwietnia 2014
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym z klopsikami
Składniki:
- 250g pieczarek
- 300g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 50g tartego parmezanu
- 200g śmietany 30%
- natka pietruszki
- 100ml bulionu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- szczypta chili
- ok. 200g makaronu penne
Sposób przygotowania:
1. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, formujemy małe klopsiki, które podsmażamy na oliwie.
2. Cebulę siekamy, podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki, chwilę smażymy. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane klopsiki, zalewamy śmietaną, bulionem i dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy parmezan, gotujemy aż się rozpuści. Całość przyprawiamy jeszcze do smaku chili, solą i pieprzem.
3. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy natką pietruszki.
Inspiracja:kulinarnapiniata
- 250g pieczarek
- 300g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 50g tartego parmezanu
- 200g śmietany 30%
- natka pietruszki
- 100ml bulionu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- szczypta chili
- ok. 200g makaronu penne
Sposób przygotowania:
1. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, formujemy małe klopsiki, które podsmażamy na oliwie.
2. Cebulę siekamy, podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki, chwilę smażymy. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane klopsiki, zalewamy śmietaną, bulionem i dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy parmezan, gotujemy aż się rozpuści. Całość przyprawiamy jeszcze do smaku chili, solą i pieprzem.
3. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy natką pietruszki.
Inspiracja:kulinarnapiniata
Etykiety:
Dania z mięsa mielonego,
Makarony
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
Wygląda bardzo smakowicie;))
takie dania makaronowe lubię:)
Świetny pomysł, wygląda bardzo smakowicie :)
Lubię taki makaron, z reguły jem go z piersią z kurczaka i sosem śmietanowo-czosnkowym. Musze spróbować z Twoim sosem.
Prześlij komentarz