piątek, 7 marca 2014
Tort bezowy kawowy
Składniki:
*na bezę
- 6 białek mocno schłodzonych
- 250g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki mocnej kawy
*dodatkowo
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy
- 1 łyżeczka cukru pudru
- wiśnie ze słoika
Sposób przygotowania:
1. Na papierze do pieczenia rysujemy 2 okręgi o średnicy ok. 18cm.
2. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier puder. Kiedy beza będzie sztywna i lśniąca, delikatnie mieszamy z sokiem z cytryny i mąką kukurydzianą.
3. Dużą blachę wykładamy papierem z narysowanymi okręgami. Łopatką lub nożem równomiernie rozprowadzamy masę z białek, wyrównujemy krążki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min., później pieczemy w 150 stopniach przez ok. 45 min., aż beza będzie beżowa i wysuszona (jeśli używamy pieca z termoobiegiem pieczemy najpierw w 150 stopniach, później w 110). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezę w środku do ostygnięcia.
4. W misce ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec dodając 2 łyżki cukru i serek mascarpone. Na samym końcu mieszamy ze świeżą zmieloną kawą i z wcześniej przygotowaną i ostudzoną kawą.
5. Wystudzone bezy przekładamy kawowym kremem oraz odsączonymi wiśniami (nie za dużo, aby krem nie był zbyt mokry), dekorujemy posiekaną czekoladą i kawą wymieszaną z cukrem pudrem.
*na bezę
- 6 białek mocno schłodzonych
- 250g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki mocnej kawy
*dodatkowo
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy
- 1 łyżeczka cukru pudru
- wiśnie ze słoika
Sposób przygotowania:
1. Na papierze do pieczenia rysujemy 2 okręgi o średnicy ok. 18cm.
2. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier puder. Kiedy beza będzie sztywna i lśniąca, delikatnie mieszamy z sokiem z cytryny i mąką kukurydzianą.
3. Dużą blachę wykładamy papierem z narysowanymi okręgami. Łopatką lub nożem równomiernie rozprowadzamy masę z białek, wyrównujemy krążki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min., później pieczemy w 150 stopniach przez ok. 45 min., aż beza będzie beżowa i wysuszona (jeśli używamy pieca z termoobiegiem pieczemy najpierw w 150 stopniach, później w 110). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezę w środku do ostygnięcia.
4. W misce ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec dodając 2 łyżki cukru i serek mascarpone. Na samym końcu mieszamy ze świeżą zmieloną kawą i z wcześniej przygotowaną i ostudzoną kawą.
5. Wystudzone bezy przekładamy kawowym kremem oraz odsączonymi wiśniami (nie za dużo, aby krem nie był zbyt mokry), dekorujemy posiekaną czekoladą i kawą wymieszaną z cukrem pudrem.
Etykiety:
Torty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Mmm, poezja... :)
Wygląda bajecznie, masz talent :)
Prześlij komentarz