niedziela, 9 marca 2014

Tort czekoladowo-kawowy z powidłami

Składniki:
*na ciasto
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g kakao
- 140g drobnego cukru
- 5 jajek
- 4 łyżki oleju
*na krem
- 400ml śmietany 30%
- 100g serka mascarpone
- 50g mlecznej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
*na polewę
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 60g masła
*dodatkowo
- 100ml likieru kawowego
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 70g mlecznej czekolady do dekoracji boków ciasta

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na puszystą, gęstą piankę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem oraz olej, delikatnie miksujemy.
2. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 min. (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy, następnie kroimy na 3 krążki.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Krem mieszamy ze startą czekoladą.
4. Każdy blat ciasta nasączamy likierem wymieszanym z 50ml wody. Jeden blat kładziemy na paterze, smarujemy 1/2 powideł oraz 1/3 kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy pozostałymi powidłami i ponownie 1/3 kremu, przykrywamy ostatnim blatem. Boki wyrównujemy pozostałym kremem i obsypujemy je startą czekoladą.
5. Wszystkie składniki na polewę, oprócz żelatyny zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, mieszamy z masą kakaową, studzimy, aż lekko zgęstnieje, następnie polewamy wierzch ciasta, całość studzimy kilka godzin.
Inspiracja: mojewypieki


0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne