wtorek, 5 listopada 2013
Ciastka francuskie z jabłkami i marcepanem
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 duże jabłko
- 50g marcepanu
- cukier puder
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Jabłko obieramy o kroimy w cienkie plasterki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 prostokątów. Jabłka i plasterki marcepanu układamy na przemian wzdłuż dłuższego boku każdego prostokąta, pozostawiając połowę bez nadzienia. Następnie zakładamy część wolną na tą z nadzieniem, sklejamy brzegi i nacinamy wierzch.
2. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. w 200 stopniach, aż się zezłocą. Gdy ostygną polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 duże jabłko
- 50g marcepanu
- cukier puder
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Jabłko obieramy o kroimy w cienkie plasterki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 prostokątów. Jabłka i plasterki marcepanu układamy na przemian wzdłuż dłuższego boku każdego prostokąta, pozostawiając połowę bez nadzienia. Następnie zakładamy część wolną na tą z nadzieniem, sklejamy brzegi i nacinamy wierzch.
2. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. w 200 stopniach, aż się zezłocą. Gdy ostygną polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
Pyszna, szybka przekąska :)
Z marcepanem? Biorę! :)
proste...a takie pyszne i cieszą :)
Robiłam jakiś czas temu podobne, tyle, że bez marcepanu :) Twoja wersja bardzo mi się podoba :)
Prześlij komentarz