sobota, 28 września 2013
Kulebiak z łososiem
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 130dag pieczarek
- 1 szklanka mleka
- 500g filetów z łososia
- 1 cebula
- 1 woreczek ryżu
- 1 jajko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, smażymy do zeszklenia, pod koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Do garnka wlewamy mleko, zagotowujemy, dodajemy łososia, szczyptę soli, pieprzu i gotujemy ok. 7 min.
3. Do miski wkładamy podsmażone pieczarki z cebulą, ryż, odsączonego, rozdrobnionego i pozbawionego skóry łososia, posiekaną natkę, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż tak, by jeden kawałek był szerszy. Węższy kawałek kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, wykładamy na niego farsz zostawiając ok. 1cm od brzegu z każdej strony. Pozostawione brzegi ciasta smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Na farsz nakładamy szerszy płat ciasta i dociskamy brzegi ciasta widelcem. Całość smarujemy pozostałym jajkiem.
5. Kulebiak pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach.
- 1 op. ciasta francuskiego
- 130dag pieczarek
- 1 szklanka mleka
- 500g filetów z łososia
- 1 cebula
- 1 woreczek ryżu
- 1 jajko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, smażymy do zeszklenia, pod koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Do garnka wlewamy mleko, zagotowujemy, dodajemy łososia, szczyptę soli, pieprzu i gotujemy ok. 7 min.
3. Do miski wkładamy podsmażone pieczarki z cebulą, ryż, odsączonego, rozdrobnionego i pozbawionego skóry łososia, posiekaną natkę, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż tak, by jeden kawałek był szerszy. Węższy kawałek kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, wykładamy na niego farsz zostawiając ok. 1cm od brzegu z każdej strony. Pozostawione brzegi ciasta smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Na farsz nakładamy szerszy płat ciasta i dociskamy brzegi ciasta widelcem. Całość smarujemy pozostałym jajkiem.
5. Kulebiak pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
Wygląda przepysznie!!! Zapisuję do przetestowania!
Wygląda smakowicie!
Wygląda fantastycznie i naprawdę bardzo apetycznie:-)
Robiłam taki z przepisu kuchni lidla z sosem na bazie białego wina - mmm... rewelacja!
Uwielbiam i łososia, i pieczarki, ciastem francuskim też nie pogardzę więc z pewnością spróbuję :)
Prześlij komentarz