wtorek, 27 sierpnia 2013
Sernik z węgierkami
Składniki:
*na ciasto
- 80g mała
- 50g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 150g mąki pszennej
*na masę serową
- 4 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3/4 kg białego mielonego sera śmietankowego
- 200g cukru
- ok. 1/2kg śliwek węgierek
*na polewę
- 100g białej czekolady
- 150ml śmietany 30%
- gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
1. W misce siekamy masło z mąką i cukrem pudrem, następnie dodajemy śmietanę, zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do średniej tortownicy, wysmarowanej tłuszczem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-15 min. w 180 stopniach.
3. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy ser i budyń, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z solą i delikatnie łączymy z serem.
4. Na podpieczony spód kładziemy połówki śliwek, skórką do dołu, później wykładamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach, gotowy studzimy.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Następnie polewamy nią ostudzony sernik, ścieramy gorzką czekoladę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
*na ciasto
- 80g mała
- 50g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 150g mąki pszennej
*na masę serową
- 4 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3/4 kg białego mielonego sera śmietankowego
- 200g cukru
- ok. 1/2kg śliwek węgierek
*na polewę
- 100g białej czekolady
- 150ml śmietany 30%
- gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
1. W misce siekamy masło z mąką i cukrem pudrem, następnie dodajemy śmietanę, zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do średniej tortownicy, wysmarowanej tłuszczem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-15 min. w 180 stopniach.
3. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy ser i budyń, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z solą i delikatnie łączymy z serem.
4. Na podpieczony spód kładziemy połówki śliwek, skórką do dołu, później wykładamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach, gotowy studzimy.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Następnie polewamy nią ostudzony sernik, ścieramy gorzką czekoladę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
wygląda przepysznie :)
Pięknie i dostojnie się prezentuje :)
Sernik wygląda i zapewne smakuje wybornie ;-) Na jaką wielkość tortownicy są te proporcje? I czy może być ser z wiaderka czy raczej zwykły twaróg? Będę wdzięczna za odpowiedź ;-)Beti
Ja użyłam tortownicy o średnicy ok. 23cm. Jeżeli masz sprawdzony dobry ser w wiaderku to też taki może być, jeśli twaróg to musi być mielony.
Prześlij komentarz