sobota, 17 sierpnia 2013
Bawarska zupa z kartoflami
Składniki:
- 40 dag ziemniaków
- 5 dag kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1/4 małego selera
- średni korzeń pietruszki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki tortowej
- sól i pieprz
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy, cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju, dodajemy mąkę, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
2. Pod koniec dodajemy ugotowaną kaszę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zabielamy śmietaną. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi jajkami.
- 40 dag ziemniaków
- 5 dag kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1/4 małego selera
- średni korzeń pietruszki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki tortowej
- sól i pieprz
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy, cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju, dodajemy mąkę, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
2. Pod koniec dodajemy ugotowaną kaszę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zabielamy śmietaną. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi jajkami.
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Bardzo ciekawa, treściwa zupa :)
Jest niemal identyczna jak krupnik, tylko jajka nie podaję.
Prześlij komentarz