piątek, 16 sierpnia 2013
Konkurs pt. "Z dodatkiem wina"
Dzięki marce win CELEBRO mam dla was
konkurs pt. "Z dodatkiem wina".
Aby wziąć w nim udział należy w komentarzu, pod tym postem podać przepis na ulubione danie, do którego przygotowania używacie wina oraz wasz mail, aby w przypadku wygranej skontaktować się z wami.
Z pośród zgłoszeń wybiorę 3 zwycięskie przepisy, które zostaną nagrodzone książką kucharską i otwieraczem do wina (zdjęcie poniżej).
Regulamin:
1. Konkurs trwa od 16-17.08.2013r. Wyniki zostaną ogłoszone na stronie i fanpage bloga 18 sierpnia.
2. Nagrody wysyłam tylko na adresy, na terenie Polski.
3. Byłoby miło jeśli polubicie Fanpage bloga https://www.facebook.com/pages/Pokochaj-gotowanie/127292154020430 i sponsora nagród https://www.facebook.com/KlubCelebro
Zapraszam wszystkich do udziału i czekam na wasze propozycje!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Risotto z kurkami:
250 g kurek
6 łyżek masła
1 średnia cebula
200 g ryżu arborio
1 l bulionu warzywnego
100 ml białego wytrawnego wina
natka pietruszki
sól, pieprz
1. Kurki oczyszczamy i kroimy.
2. Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła, podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli - dodajemy kurki. Dusimy przez kilka minut, aż kurki puszczą sok, i lekko odparują.
3. Do kurek dodajemy ryż - podsmażamy go przez kilka minut, aż ziarenka staną się w większości przeźroczyste. Podlewamy winem.
4. Do ryżu wlewamy łyżkę bulionu, czekamy aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodajemy następną. Czynność powtarzamy do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto.
5. Kiedy uznamy, że ryż jest idealny, a risotto kremowe, dodajemy pozostałe masło, doprawiamy i mieszamy.
6. Wyłączamy gaz i przykrywamy danie na 10 minut. Potem drobniutko siekamy pietruszkę i mieszamy ją z risotto.
pasja_smaku@wp.pl
Filet z indyka w sosie śmietanowo musztardowym
4 kotlety z piersi indyka (około 0,5 kg)
0,5 szklanki białego wina
0,5 szklanki śmietany kremówki
1 mała cebula, albo pół średniej
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki musztardy
łyżka masła do smażenia
sól
pieprz
Kotlety z piersi indyka delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.
Powstałe kotlety podsmażyć krótko na maśle (nie muszą być całkiem usmażone, tylko ścięte na wierzchu).
Mięso zdjąć z patelni. Przyprawić solą i pieprzem.
Na patelnię wrzucić pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Podsmażyć chwilkę.
Dolać wino i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut.
Następnie dodać śmietanę i musztardę. Wymieszać.
Do powstałego sosu włożyć mięso.
Dusić pod przykryciem około 20 minut.
Mięso wyciągnąć na talerze, a sos pogotować jeszcze chwilkę, żeby zgęstniał. Można go zagęścić łyżką mąki.
m-e-o@wp.pl
spaghetti bolognese z winem
250g makaronu spagetti
250g miesa mielonego
1 kieliszek czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 puszka pomidorów z puszki krojonych
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
0,5 pęczka świeżej bazyli
0,5 pęczka świeżego oregano
1 starta marchewka
1 starta pietruszka
1 średnia cebulka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru (do smaku!)
sól, pieprz
olej do podsmarzenia mięsa
starty ser do posypania, może być parmezan ;)
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu tak aby nie był rozgotowany :)
2. Obieramy i ścieramy marchew i pietruszkę
3.Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej do głębokiej patelni
4. Do cebuli wduszamy czosnek i chwilkę wszystko razem podsmarzamy od czasu do czasu mieszamy. Dorzucamy marchew i pietruszkę.
5. Do podsmarzonych warzyw dożucamy mięso.
6.Do całości dodajemy pomidory z puszki i wino.
7. Wszsytko razem dusimy. W miedzy czasie siekamy zioła.
8. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dodajemy ziół
9. Makaron odcedzamy i chartujemy strumieniem zimnej wody!!! (dzięki temu się nie poskleja)
10. Makaron podajemy z sosem i posypanym serem.
SMACZNEGO ! :D
korcia27@onet.eu
Prześlij komentarz