piątek, 26 lipca 2013
Torcik porzeczkowy
Składniki:
*na ciasto
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na poncz
- sok z 1/2 cytryny
- kilka kropli aromatu rumowego
- 3/4 szklanki mocnej herbaty
- 1/3 szklanki cukru
*na krem
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
- 1/3 op. galaretki cytrynowej
*dodatkowo
- 1 szklanka umytych czerwonych porzeczek + do ozdoby
- listka mięty
Sposób przygotowania:
1. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ubite na sztywno białka oraz mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
2. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-30 min. w 180 stopniach, aż ciasto się zezłoci i trochę urośnie. Gotowe studzimy, zdejmujemy papier, następnie kroimy na 3 równe prostokąty.
3. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy galaretkę i mleko, dalej ucieramy, by nie było większych grudek. Jeśli masa jest rzadka wkładamy na kilka minut do lodówki, by zgęstniała, co ułatwi nakładanie kremu na ciasto.
4. Z naparu herbacianego, cukru, soku z cytryny, aromatu rumowego przyrządzamy poncz. Następnie każdy kawałek ciasta nasączamy pączem (uważać by ciasto nie było zbyt wilgotne). Blaty ciasta smarujemy kremem, dwa posypujemy porzeczkami, składamy tak by ten bez porzeczek był na samej górze, na końcu dekorujemy gałązkami porzeczek i miętą, wkładamy do lodówki na 1 godz.
*na ciasto
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na poncz
- sok z 1/2 cytryny
- kilka kropli aromatu rumowego
- 3/4 szklanki mocnej herbaty
- 1/3 szklanki cukru
*na krem
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
- 1/3 op. galaretki cytrynowej
*dodatkowo
- 1 szklanka umytych czerwonych porzeczek + do ozdoby
- listka mięty
Sposób przygotowania:
1. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ubite na sztywno białka oraz mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
2. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-30 min. w 180 stopniach, aż ciasto się zezłoci i trochę urośnie. Gotowe studzimy, zdejmujemy papier, następnie kroimy na 3 równe prostokąty.
3. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy galaretkę i mleko, dalej ucieramy, by nie było większych grudek. Jeśli masa jest rzadka wkładamy na kilka minut do lodówki, by zgęstniała, co ułatwi nakładanie kremu na ciasto.
4. Z naparu herbacianego, cukru, soku z cytryny, aromatu rumowego przyrządzamy poncz. Następnie każdy kawałek ciasta nasączamy pączem (uważać by ciasto nie było zbyt wilgotne). Blaty ciasta smarujemy kremem, dwa posypujemy porzeczkami, składamy tak by ten bez porzeczek był na samej górze, na końcu dekorujemy gałązkami porzeczek i miętą, wkładamy do lodówki na 1 godz.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Cudowne ciasto, na pewno pyszne:)
Jak śliczny, musi smakować pysznie: )
Prześlij komentarz