piątek, 26 lipca 2013

Torcik porzeczkowy

Składniki:
*na ciasto
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na poncz
- sok z 1/2 cytryny
- kilka kropli aromatu rumowego
- 3/4 szklanki mocnej herbaty
- 1/3 szklanki cukru
*na krem
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
- 1/3 op. galaretki cytrynowej
*dodatkowo
- 1 szklanka umytych czerwonych porzeczek + do ozdoby
- listka mięty

Sposób przygotowania:
1. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ubite na sztywno białka oraz mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
2. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-30 min. w 180 stopniach, aż ciasto się zezłoci i trochę urośnie. Gotowe studzimy, zdejmujemy papier, następnie kroimy na 3 równe prostokąty.
3. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy galaretkę i mleko, dalej ucieramy, by nie było większych grudek. Jeśli masa jest rzadka wkładamy na kilka minut do lodówki, by zgęstniała, co ułatwi nakładanie kremu na ciasto.
4. Z naparu herbacianego, cukru, soku z cytryny, aromatu rumowego przyrządzamy poncz. Następnie każdy kawałek ciasta nasączamy pączem (uważać by ciasto nie było zbyt wilgotne). Blaty ciasta smarujemy kremem, dwa posypujemy porzeczkami, składamy tak by ten bez porzeczek był na samej górze, na końcu dekorujemy gałązkami porzeczek i miętą, wkładamy do lodówki na 1 godz.


2 komentarze:

amaranthrose pisze...

Cudowne ciasto, na pewno pyszne:)

Angie pisze...

Jak śliczny, musi smakować pysznie: )

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne