niedziela, 28 lipca 2013
Naleśniki z kremem mascarpone
Składniki:
*na ciasto
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej
*na krem
- 200g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru
- 3 żółtka
- 250ml śmietany 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
*dodatkowo
- dżem z porzeczek
- porzeczki
Sposób przygotowania:
1. Ciasto naleśnikowe robimy zaczynając od zmiksowania jajek z mlekiem, wodą i cukrem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy odrobinę oleju i miksujemy na gładko.
2. Żółtka na krem parzymy, następnie miksujemy z cukrem do białości, później dodajemy serek mascarpone, miksujemy na gładko. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno śmietanę, sok z cytryny i delikatnie mieszamy, wkładamy na kilka minut do lodówki.
3. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju, gotowe podajemy z kremem, dżemem i owocami.
*na ciasto
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej
*na krem
- 200g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru
- 3 żółtka
- 250ml śmietany 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
*dodatkowo
- dżem z porzeczek
- porzeczki
Sposób przygotowania:
1. Ciasto naleśnikowe robimy zaczynając od zmiksowania jajek z mlekiem, wodą i cukrem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy odrobinę oleju i miksujemy na gładko.
2. Żółtka na krem parzymy, następnie miksujemy z cukrem do białości, później dodajemy serek mascarpone, miksujemy na gładko. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno śmietanę, sok z cytryny i delikatnie mieszamy, wkładamy na kilka minut do lodówki.
3. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju, gotowe podajemy z kremem, dżemem i owocami.
Etykiety:
Naleśniki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
7 komentarze:
wyglądają świetnie:)
wyglądają przepysznie:)
na pewno też takie zrobię :)
odrazu widać że kąpały sie w tłuszczu..można bez smażenia na oleju jesli dodamy go troche do masy.. mascarpone ma w sobie duża ilość tłuszczu i jeszcze do tego śmietane?takiej bomby jeszcze nie jadlam..
To dla tego taka zgryzliwa jestes. Ludzie na drastycznej diecie sa upierdliwi
Nawet taka bomba kazdemu sie od zycia nalezy
w skladnikach nie ma proszku do pieczenia a pozniej sie go dodaje ile?
faktycznie, już dopisałam :)
Prześlij komentarz