sobota, 20 lipca 2013
Muffinki z kremem porzeczkowym
Składniki:
*na frużelinę
- 1/2 szklanki cukru
- 130g czarnej porzeczki
- 120g czerwonej porzeczki
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
*na ciasto
- 165g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki suchego maku
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 3 łyżki mleka
- 160g masła
- 120g cukru
*na krem
- 300g serka mascarpone
- przygotowana frużelina
Sposób przygotowania:
1. Frużelinę najlepiej przygotować dzień wcześniej przed pieczeniem babeczek. Do rondelka wrzucamy porzeczki i cukier, gotujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody, zagotowujemy, później przecieramy przez sitko. Żelatynę moczymy w minimalnej ilości wody (ok. 2 łyżki) i pozostawiamy na kilka minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy do jej rozpuszczenia, następnie wlewamy ją do przetartych porzeczek, dokładnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.
2. Przygotowanie babeczek zaczynamy od utarcia cukru z masłem, następnie kolejno dodajemy po jednym jajku, sok z cytryny, aromat, mak, mleko. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładko. Ciasto wykładamy do foremek wyłożonych papilotkami, pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.
3. Gdy babeczki wystygną, można przygotować krem. W misce miksujemy na gładko wcześniej przygotowaną frużelinę z serkiem. Następnie krem przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki, można przyozdobić porzeczkami. Wkładamy na kilka minut do lodówki.
Inspiracja:mojepasje
*na frużelinę
- 1/2 szklanki cukru
- 130g czarnej porzeczki
- 120g czerwonej porzeczki
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
*na ciasto
- 165g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki suchego maku
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 3 łyżki mleka
- 160g masła
- 120g cukru
*na krem
- 300g serka mascarpone
- przygotowana frużelina
Sposób przygotowania:
1. Frużelinę najlepiej przygotować dzień wcześniej przed pieczeniem babeczek. Do rondelka wrzucamy porzeczki i cukier, gotujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody, zagotowujemy, później przecieramy przez sitko. Żelatynę moczymy w minimalnej ilości wody (ok. 2 łyżki) i pozostawiamy na kilka minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy do jej rozpuszczenia, następnie wlewamy ją do przetartych porzeczek, dokładnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.
2. Przygotowanie babeczek zaczynamy od utarcia cukru z masłem, następnie kolejno dodajemy po jednym jajku, sok z cytryny, aromat, mak, mleko. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładko. Ciasto wykładamy do foremek wyłożonych papilotkami, pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.
3. Gdy babeczki wystygną, można przygotować krem. W misce miksujemy na gładko wcześniej przygotowaną frużelinę z serkiem. Następnie krem przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki, można przyozdobić porzeczkami. Wkładamy na kilka minut do lodówki.
Inspiracja:mojepasje
Etykiety:
Muffiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Jakie cudo!!!
śliczne:)
Ależ smakowicie wyglądają! Uwielbiam porzeczki :D
Prześlij komentarz