wtorek, 16 lipca 2013
Polędwiczki z sosem truskawkowym
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 30dag truskawek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki bulionu
- bazylia
- sól i pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Przyprawiamy je solą, pieprzem, bazylią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Następnie polędwiczki podsmażamy na oleju, aż się zrumienią i nie będą surowe, przekładamy do garnka. Na tej samej patelni wrzucamy pokrojone truskawki, chwilę smażymy, później dodajemy bulion, miód, ocet i dusimy, aż powstanie gęsty sos. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Przed podaniem polędwiczki chwilę podgrzewamy, następnie wykładamy na talerz i polewamy sosem truskawkowym.
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 30dag truskawek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki bulionu
- bazylia
- sól i pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Przyprawiamy je solą, pieprzem, bazylią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Następnie polędwiczki podsmażamy na oleju, aż się zrumienią i nie będą surowe, przekładamy do garnka. Na tej samej patelni wrzucamy pokrojone truskawki, chwilę smażymy, później dodajemy bulion, miód, ocet i dusimy, aż powstanie gęsty sos. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Przed podaniem polędwiczki chwilę podgrzewamy, następnie wykładamy na talerz i polewamy sosem truskawkowym.
Etykiety:
Dania z wołowiny i wieprzowiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
truskawki z bulionem i ocetem?! - brzmi kosmicznie ;)
pyszny pomysł:)
Lubie takie polaczenia ;)
Prześlij komentarz