wtorek, 18 czerwca 2013
Makaron z łososiem i cukinią
Składniki:
- 100g wędzonego łososia
- 150g makaronu kokardki
- 1 mała cukinia
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub domowego przecieru
- 2-3 łyżeczki kapar
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- sól i pieprz
- kilka gałązek koperku
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy na pół twardo, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2. Cukinię kroimy w plasterki i wraz z miażdżonym czosnkiem podsmażamy na oliwie (aż zmięknie, ale pozostając w formie plasterków), doprawiając pod koniec solą i pieprzem. Gotową przekładamy na talerz, układając w dowolną kompozycję.
3. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, chwile smażymy, po czym zalewamy passatą pomidorową i gotujemy ok. 5 min, wlewamy śmietanę, zagotowujemy. Następnie wrzucamy pokrojonego łososia, makaron, gotujemy, aż makaron wchłonie sos i stanie się al dente, pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dodajemy kapary. Gotowy makaron wykładamy na wcześniej przygotowaną cukinię, posypujemy koperkiem.
- 100g wędzonego łososia
- 150g makaronu kokardki
- 1 mała cukinia
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub domowego przecieru
- 2-3 łyżeczki kapar
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- sól i pieprz
- kilka gałązek koperku
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy na pół twardo, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2. Cukinię kroimy w plasterki i wraz z miażdżonym czosnkiem podsmażamy na oliwie (aż zmięknie, ale pozostając w formie plasterków), doprawiając pod koniec solą i pieprzem. Gotową przekładamy na talerz, układając w dowolną kompozycję.
3. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, chwile smażymy, po czym zalewamy passatą pomidorową i gotujemy ok. 5 min, wlewamy śmietanę, zagotowujemy. Następnie wrzucamy pokrojonego łososia, makaron, gotujemy, aż makaron wchłonie sos i stanie się al dente, pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dodajemy kapary. Gotowy makaron wykładamy na wcześniej przygotowaną cukinię, posypujemy koperkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Podane elegancko i gustownie. Gratulacje.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
Faktycznie samo danie wygląda bardzo apetycznie i jestem przekonana, że również tak samo smakuje. Muszę powiedzieć, że ja uwielbiam również produkty z https://mowisalmon.pl/produkty/ gdyż jestem wielką fanką łososia w każdej postaci.
Prześlij komentarz