niedziela, 16 czerwca 2013
Chleb kukurydziany
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki kukurydzianej
- 1 mała puszka kukurydzy (140g)
- 8g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 150ml letniej wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 10 ml oliwy
- kaszka kukurydziana lub jaglana do obtoczenia
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. W misce mieszamy mąkę pszenną z kukurydzianą, solą, papryką, następnie wlewamy wcześniej przygotowane drożdże, oliwę i dokładnie wyrabiany na gładkie ciasto. Na koniec delikatnie wrabiamy dobrze odsączoną kukurydzę. Ciasto odkładamy w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. 1 godzinę).
2. Gdy ciasto wyrośnie, nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy na dno blachę z wodą (na ok. 10 min.) W tym czasie ponownie wyrabiamy delikatnie ciasto, podsypując odrobiną mąki, formujemy okrągły bochenek i kładziemy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wierzch chleba smarujemy wodą i obsypujemy kaszką, następnie wstawiamy do piekarnika (przed wyciągamy z niego wodę) i pieczemy w 210 stopniach przez ok. 25 min. (skórka powinna się lekko zezłocić). Po upieczeniu zostawiamy na chwile w otwartym piekarniku, późnij studzimy.
Inspiracja:Zielenina
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki kukurydzianej
- 1 mała puszka kukurydzy (140g)
- 8g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 150ml letniej wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 10 ml oliwy
- kaszka kukurydziana lub jaglana do obtoczenia
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. W misce mieszamy mąkę pszenną z kukurydzianą, solą, papryką, następnie wlewamy wcześniej przygotowane drożdże, oliwę i dokładnie wyrabiany na gładkie ciasto. Na koniec delikatnie wrabiamy dobrze odsączoną kukurydzę. Ciasto odkładamy w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. 1 godzinę).
2. Gdy ciasto wyrośnie, nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy na dno blachę z wodą (na ok. 10 min.) W tym czasie ponownie wyrabiamy delikatnie ciasto, podsypując odrobiną mąki, formujemy okrągły bochenek i kładziemy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wierzch chleba smarujemy wodą i obsypujemy kaszką, następnie wstawiamy do piekarnika (przed wyciągamy z niego wodę) i pieczemy w 210 stopniach przez ok. 25 min. (skórka powinna się lekko zezłocić). Po upieczeniu zostawiamy na chwile w otwartym piekarniku, późnij studzimy.
Inspiracja:Zielenina
Etykiety:
Pieczywo
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Wygląda bardzo apetycznie! Idealny na niedzielne śniadanie :)
Musiał smakować wyjątkowo z tymi kukurydzianymi ziarenkami :)
Prześlij komentarz