poniedziałek, 29 kwietnia 2013
Tost ze szpinakiem i łososiem
Składniki:
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 100g sera typu bałkańskiego
- 100g wędzonego łososia norweskiego
- sól i pieprz
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Czosnek miażdżymy i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy szpinak i smażymy aż zwiędnie, przyprawiamy solą i pieprzem (można go lekko zmiksować).
2. Tosty układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, na dwa wykładamy szpinak, następnie plasterki łososia, na końcu ser pokrojony w kostkę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 min., by grzanki były chrupiące a ser delikatnie roztopiony. Gotowe tosty wyciągamy z piekarnika i składamy je (nakrywając tosty z nadzieniem suchymi tostami).
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 100g sera typu bałkańskiego
- 100g wędzonego łososia norweskiego
- sól i pieprz
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Czosnek miażdżymy i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy szpinak i smażymy aż zwiędnie, przyprawiamy solą i pieprzem (można go lekko zmiksować).
2. Tosty układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, na dwa wykładamy szpinak, następnie plasterki łososia, na końcu ser pokrojony w kostkę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 min., by grzanki były chrupiące a ser delikatnie roztopiony. Gotowe tosty wyciągamy z piekarnika i składamy je (nakrywając tosty z nadzieniem suchymi tostami).
Etykiety:
Tosty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
Do podsmażania czosnku znacznie lepszy jest neutralny olej rzepakowy. Oliwa jest z natury gorzka, a czosnek w miarę smażenia również gorzknieje, dlatego lepiej użyć czegoś co nie ma smaku - jak np. olej rzepakowy :)
Idealnie dobra składniki, moje smaki! :)
zapraszam do wzięcia udziału w Liebster Award
uwielbiam to połączenie! pamietam, że pierwszy raz zajadałam się taki tostami w jakiejś kawiarni i od razu podbiły moje serce :)
Prześlij komentarz