środa, 24 kwietnia 2013
Chleb z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 40dag mąki pszennej
- 7 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- 2 łyżeczki soli
- ok. 250 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z drożdżami i solą, następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory, olej.
2. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając ciepłą wodę, aż stanie się elastyczne, odchodzące od ręki. Zagniatamy jeszcze przez chwilę, później wykładamy do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, pozostawiamy w ciepłym miejscu ok. 1,5 godziny, aż ciasto urośnie.
3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok. 30 min., aż chleb zbrązowieje (do suchego patyczka).
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 40dag mąki pszennej
- 7 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- 2 łyżeczki soli
- ok. 250 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z drożdżami i solą, następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory, olej.
2. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając ciepłą wodę, aż stanie się elastyczne, odchodzące od ręki. Zagniatamy jeszcze przez chwilę, później wykładamy do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, pozostawiamy w ciepłym miejscu ok. 1,5 godziny, aż ciasto urośnie.
3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok. 30 min., aż chleb zbrązowieje (do suchego patyczka).
Etykiety:
Pieczywo
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Ale wspaniale wygląda, tak zachęcająco.
ja robiłam kiedyś chleb na soku z pomidorów też był pyszny
Prześlij komentarz