piątek, 15 lutego 2013
Chili con carne
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300ml bulionu
- sól i pieprz
- odrobina cukru
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa, następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, kiedy nie będzie surowe.
2. Dodajemy bulion, przyprawy, pomidory, koncentrat i gotujemy ok. 15 min., od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy odsączoną fasolkę i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Idealnie pasuje podane z ryżem, makaronem lub pieczywem.
- 500g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300ml bulionu
- sól i pieprz
- odrobina cukru
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa, następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, kiedy nie będzie surowe.
2. Dodajemy bulion, przyprawy, pomidory, koncentrat i gotujemy ok. 15 min., od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy odsączoną fasolkę i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Idealnie pasuje podane z ryżem, makaronem lub pieczywem.
Etykiety:
Dania z mięsa mielonego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Jedno z moich ulubionych, choc lekko juz zapomnianych dan :) Chyba bede musiala sie do niego znowu usmiechnac :)
Prześlij komentarz